Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Знакови имена от съдебната система биха могли да стоят зад инициалите, появили се в поредната порция тефтерчета на Филип Златанов, изнесена днес.  

Казваме „поредната порция”поради две причини. Първо, както личи от факсимилетата, публикувани днсе от „Гласове”, бележникът е попълнен едва до страниците с фабрични означения на дати около 26 януари.  Все пак никой не произвежда тефтери, които завършват на 26 януари...

Също така на ръка самият Златанов си е водил записки до 30 май 2013 г. Аферата гръмна и той бе отстранен от работа в средата на юли 2013 г., така че би могъл да попише още доста.

Но все пак кой от съдебната система фигурира в тази порция?

Сред първите решения на новосъздадената Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е това срещу бившия зам-кмет на Монтана Румен Ангелов. От комисията обявяват, че Ангелов работи в конфликт на интереси през 2011 г., а през май следващата година той подава оставка, след като Върховният административен съд (ВАС) потвърждава решението й.

 “ВАС - Румен Ангелов - дела - Венета Марковска – Къде е в съда.”

Оттук някой може да си помисли, че тогавашната зам-председателка на ВАС Марковска може би по някакъв начин е била чувствана като близка от Златанов или хората над него с инициали.

Да, това е същата Марковска, която по-късно -  в края на 2012 г. ГЕРБ направи опит да „инсталира”  в Конституционния съд. След цирка, който стана и президентът Плевнелиев не остана, за да чуе клетвата й, парламентарното мнозинство издигна кандидатурата на прокурора Галя Гугушева.

Тя бе спрягана около афера с поредица сделки, дарения и кредити, раздавани между членовете на семейство й, които събудиха подозрения за пране на пари и конфликт на интереси. След публикациите за имущественото й състояние кандидатурата й беше оттеглена. През януари 2013 г. ВСС отказа да започне проверка с мотив, че няма достатъчно данни за извършено нарушение и се чакат ревизиите на НАП, Инспектората към Върховната касационна прокуратура и комисията на Златанов. Още преди това решение на Етичната комисия към ВСС да бъде взето, Филип Златанов записва, че преписката срещу Гугушева е "готова за прекратяване", а после е записано – "чакаме", което се случва и в действителност - решението на ръководената от него комисия е публикувано пет месеца по-късно, чак през април 2013 г.

Всъщност „съдебните” страници от тефтерчето (поне тези, които се видяха и днес), са едни от най-рано показаните на обществото и най-обсъжданите. От тях може да се заключи и че невинаги отношенията между Темида и тези, на които Златанов „винаги трябва да докладва” – като И.Ф. например, са били цветущи.

„Да дам на ИФ (делата) – 7-те, к. съм дал на Г. Колев на 7.11.2012 г. – списъка е при ИФ”. И отстрани има гриф: НЕ ДАВАМ НИЩО.

Върховният административен съд е висшият съдебен контрол над делата на комисията на Златанов. Както е известно, председателят му се казва Георги Колев.

По повод тази странна записка през юли 2013 г. от в. "Капитал” правят официално запитване до пресцентъра на съда. Оттам отговарят, че "председателят на ВАС не е получавал каквито и да е списъци нито от Филип Златанов като председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, нито от който да и да било друг." От съда акцентират на факта, че "съгласно изнесеното от прокуратурата копие от отметка в тефтер на Филип Златанов ясно се вижда, че при споменаването на името на председателя на ВАС Георги Колев има и отбелязването "не давам нищо", която бележка "удобно" сякаш се игнорира".

Според отговорите на върховната съдебна инстанция по административни дела председателят на ВАС "не е коментирал конкретни съдебни спорове и невлезли в сила съдебни актове нито с г-н Златанов, нито с който да било друг". Двамата са се виждали по две причини - "по повод на организиране на семинари и различни форми на обучения" и "искането на комисията за определяне представител на ВАС, който да участва в работна група”.

Тук е интересна една друга страница от 30.05. 2013 г.

„Продължават проблемите в съда.”

„Имаме проблеми с ВСС - на 4 имаме среща. Не ни дават доказателства, длъжни са да ни дават.”

 „Делата в АССГ (Апелативен съд-София град, б.р.) не минават в 7-мо отделение.”

Именно някъде през май 2013 председателят на ВАС Георги Колев премества със своя заповед делата по Закон за конфликт на интереси от Пето в Седмо отделение в съда. От ВАС казват, че това действие е с цел "подобряване вътрешната организация на съда и за по-равномерното разпределение на натовареността на съдиите." Проформа се вижда, че делата в Пето отделение действително са били малко повече от тези в Седмо. Обаче там „не минават” и това явно е проблемът на Златанов. Всъщност изключително малък процент - по-малко от 1/3 от сигналите на Комисията издържат в съда. Което показва, че тя е чиста "сопа", а не е никква действаща държавна институция.

Може би тук е време да припомним какво гласи първоначалният сигнал, по който прокуратурата започва да разследва аферата „Златанов” през лятото на 2013 г.:

По нареждане на (Искра) Фидосова са образувани преписки срещу съдията Мирослава Тодорова (бвш председател на съюза на съдиите) и други членове на Съюза на съдиите, на съпругата на члена на ВСС Калин Калпакчиев, на председателя на Съюза на съдиите съдията Таня Маринова и мн. др.

Пише го анонимно лице, представило се като Лилия Христова, но така колелото се завърта.

"!Вс. трябва да б. наказани"

Това е може би най-знаковата бележка на Филип Златанов, свързана с представители на съдебната система. Тези, които трябва да бъдат наказани, са председателят на Съюза на съдиите в България Таня Маринова, членовете на ВСС Незабравка Стоева и Калин Калпакчиев, съдията от Софийския административен съд Мария Ситнилска (спомената е само фамилията й), зам.-председателят на ВАС Боян Магдалинчев.

От бележките на председателя на КПУКИ дори разбираме, че има и две групи, като Калпакчиев и Ситнилска са във втората, срещу Незабравка Стоева е записано, че е за последната порция, а Таня Маринова - че остава за накрая.

Тези бележки в тефтера са от втората половина на февруари 2013 г. – по времето, когато председателстваният от съдия Таня Маринова съюз на съдиите организира дебат за реформи в съдебната система, в който участва и членът на ВСС Калин Калпакчиев.

Както ССБ, така и Калпакчиев многократно открито са изразявали критична позиция срещу опитите на правителството на Бойко Борисов и в частност на вътрешния министър Цветан Цветанов да се намесва в работата на съдебната власт.

Присъствието на члена на ВСС Незабравка Стоева в "наказателния" списък на Златанов също не е неочаквано. Тя ръководи комисията за конфликт на интереси към съвета и на няколко пъти е отклонявала искания на Златанов за предоставяне на информация и събиране на доказателства с мотив, че подобни правомощия има неговата комисия като наказващ орган и той не може да кара ВСС да му върши работата. Вероятно и оттам идва бележката му "Имаме проблеми с ВСС".

Ключови думи

Коментари

Мария-Мира

Странно, но моят диригент се казваше ,,Христо Иванов" - със същия удължен нос, което означава ,,налагане на личното си мнение"независимо дали е прав в твърденията си...Беше комунист и винаги захилен, но , когато се ръкувах за ,,запознаване" така жестоко ми стисна ръката, че след това не можех да свиря.Веднъж попаднах на ,,закрито партийно събрание", заради едни ключове, останали у него! Толкова ужасни неща чух като ,,заплахи" по адрес на хора, че настръхнах! След това половин час той ми се караше защо съм дръзнала да отида там.Не ме уплаши, защото преди всеки концерт или спектакъл, ръцете му трепереха от страях и аз му вдъхвах кураж като концерт-майстор с рязко леко движение на главата си за начало! И колко неблагодарен се оказа! Написа ми ужасна характеристика, защото напуснах оркестъра, след мен - и другите... Неприятни спомени, предрешили нежеланието ми да свиря под нечие диригентство! За сведение на г-да магистратите, много моля да обърнат внимание на факта, че не само бележникът на длъжностното лице е изчезвал без някой да е установил как, по какъв начин, защо, кога, къде?! На отговарящия за вероизповеданията също е изчезнал мистериознто! Моят, на майка ми и на кого ли още - не се знае! ...А вътре има прекалено много ЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ, с коята един ден м-р ,,Х" може да злоупотреби! Един разумен и далновиден правоспособен юрист\правист\ никога не би приел ,,разследване" на ,,информации"от подобен род ,,източници", което не е нито професионално, нито етично, нито лоялно, а изглежда ,,подвеждащо" спрямо непрофесионалисти, дори смешно...НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ не ,,по махленски" би трябвало да се търси от приносителите-доставчици заради намесата им във вътрешните работи на държавните институции, върху които явно не са се отказали да сложат престъпните си крадливи ,,нечисти ръце"! В Дамократичните сили беше попаднала Декларация от КГБ ,,да бъдат компрометирани всичкидругомислещи хора с обществено влияние"! Компроматната ,,война"представлява ,,конфликт на интереси", при това политически с рискована тенденция да прераснат в предизвикан междунационален проблем с непредсказуеми последици! Не прави чест на един новоназначен министър и цяла гилдия да се оставят да бъдат подвеждани по толкова елементарен и примитивен начин,особено щом и за най-обикновените хора е пределно ясно , че това цели ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ в държавата и уронване на техния собствен авторитет, както и на институцията, която представляват, след което може да има ,,реформи", но неминуемо против интересите на България, каквато е и целта на ,,интригантите"от ,,задкулисието"! Много Ви моля... Съдебната с-ма не се крепи на имена и на долнопробни,,нестандартни" начини за фалшиви обвинения, нали?! На две дела съм се явявала...Обвиняваха ме, за да платя разходите и заради това, което притежавам - от завист и егоцентризъм, нахалство и безочие! Понеже в исковата молба всяко изречение съдържаше лъжа, трябваше да изуча няколко кодекса, да адаптирам съответните членове, алиеи и точки, за да се оневиня без да засягам ищеца и успях да се справя без да давам 1 лев, но , когато ми поднесоха втора искова молба срещу мен, написана, че и подписана от наетия адвокат без пълтомощно, това можеше да ме принуди да го дам на прокуратурата, за да му отнемат правото да практикува, както е отнето и на ...\Обществена ,,тайна"е!\, но не го сторих! Разбрах, че в гилдията има пропуски! НЯМА НУЖДА ОТ ,,РЕФОРМИ", а от по-голяма БДИТЕЛНОСТ да не бъдат подвеждани и отклонявани в погрешната посока от заинтересовани кръгове...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.