Българският клон на саудитския консорциум „Аркад“, който изгражда газопровода „Турски поток“ в България, поиска да строи и газовата връзка със Сърбия. Дружеството е подало документи за участие в обществената поръчка за работата по 62-километровото трасе, за което страната ни ще отдели 143 млн. лв. 

Компаниите, които са заявили желание за участие, са общо 11, а сред имената личат тези на още фирми, които по един или друг начин също имат връзка с „Турски поток“ в България, който правителството на Бойко Борисов предпочита да нарича ту „Балкански поток“, ту просто „разширение на газопреносната ни мрежа“. Това са италианската „Бонати“ и беларуската „Белтрубопроводстрой“. И двете компании бяха осветени като подизпълнители на „Аркад“ в България преди няколко месеца. Беларуската компания стана известна с това, че Литва ѝ забрани да работи на местна територия заради връзките ѝ с „Газпром“ и други руски активи, които застрашавали националната сигурност. 

Обществената поръчка беше обявена преди месец, а вчера са подадени и всички оферти. Данните от заданието показват, че срокът за изпълнение на всички дейности е 350 дни. Ако няма забавяне и обжалване на процедурите, това означава, че връзката може да започне да работи в края на 2022 г. или началото на 2023 г. 

„Аркад“ и „Бонати“ са подали оферти за самостоятелно участие в проекта, точно както беше и с „Турски поток“. При всички положения те имат по-сериозни шансове от другите играчи, най-малкото защото вече имат опит на родна земя и защото разполагат с техника тук. 

Впечатление прави и че желание за участие са подали, през различни обединения, българските гиганти в строителството „Главболгарстрой“ и „Грома Холд“. Документи са подали и канадски консорциум, румънска и македонска фирма. 

Припомняме, че газовата връзка със Сърбия е проект на няколко години и точно като тази с Гърция има финансиране от доста време, но по него на практика не се работеше. За разлика от „Турски поток“, където нещата се случваха с изключителна скорост, този проект бе започнат едва в началото на тази година. Специално връзката със Сърбия е от изключителна важност за истинското диверсифициране на доставките за България, защото тръбата ще бъде реверсивна, тоест газ ще може да тече и в двете посоки. Голяма част от финансирането пък е осигурено от програмата „Свързана Европа“ на Европейския съюз. 

Все още обаче не е ясно откъде „Булгартрансгаз“ ще набави останалото финансиране, особено като се има предвид, че изграждането на „Турски поток“ в България струва около 3 млрд. лв., част от които ще бъдат финансирани чрез заеми.