За първи път американски президент ще участва в един от най-важните форуми по сигурността в света – Мюнхенската конференция по сигурност. Досега САЩ не са пропускали участие, но най-много на ниво вицепрезидент. Джо Байдън е първият американски лидер, който ще се обърне към участниците и ще разговаря с някои от тях в рамките на конференцията днес и утре. Форумът се провежда също така за първи път изцяло онлайн.

Очаква се Байдън да даде сигнал, че САЩ отново ще се ангажират по-тясно с повечето проблемни зони в света. Заради участието на Байдън в конференцията тази година ще се включи и Ангела Меркел.

В Мюнхен Байдън официално ще позиционира новата външна политика и политиката по сигурността на САЩ. Това, което партньори като Германия, Франция и Великобритания обаче вече знаят, е, че външната политика няма да е в центъра на мандата на Байдън, той има твърде дълъг списък със задачи от вътрешната политика, които са му приоритет – кризата с коронавируса, икономическите проблеми, миграционната политика и най-важният въпрос - обединението на нацията. 

За ролята на САЩ на международната сцена Байдън обаче вече даде ясен знак, че най-важното е Вашингтон да върне позицията си на партньор, на когото може да се разчита и чиито действия са последователни и не са неочаквани.

Интересно е каква роля ще формулира той за САЩ в една от централните теми на конференцията – Афганистан и Ирак. Така наречените „никога несвършващи войни“ не са одобрявани от американските избиратели и Байдън ще трябва да намери начин да увеличи подкрепата в региона от страна на Европа и да намали участието на САЩ. Според специалисти той дори няма да повдига толкова въпроса за финансовото участие, колкото за участието с войски. 

Друга важна за САЩ тема е Китай. Новото търговско споразумение между Китай и ЕС не се гледа с добро око в САЩ и Байдън вероятно ще изрази това и с думи. 

Атомното споразумение с Иран също отново е на дневен ред. Очаква се първото официално изявление на Байдън и по този въпрос. Европейците се надяват САЩ да се завърнат в споразумението.