Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обеща, че ведомството ѝ ще проведе разговори със социалните партньори за намиране на оптимална нормативна уредба, която да урежда правата на хората, работещи дистанционно в България. 

Промените се налагат заради продължаващия частичен локдаун и очакванията, че е възможно да предстоят още такива. Заради пандемията много работници са принудени да работят от домовете си, а това създава някои рискове пред техните права. Сачева обяви, че по въпроса се работи, след като бе попитана в петък за това от депутатката от левицата Дора Янкова. 

От думите на министърката стана ясно, че на първо място ще се мисли за нормативни промени, които да организират работата от разстояние. Например - гарантиране на здравословни и безопасни условия на труд, както и адекватно оборудване и поддръжка на работната среда. 

Според Сачева едно от исканията, които са постъпили към момента, е следното: при работа от дома комуналните сметки за ток, вода, интернет и отопление да се поемат от служителите, но техническото оборудване, нужно за тяхната дейност, да се плаща от работодателите. Разбира се, ако няма някаква друга официална договорка между двете страни, на която всички са се съгласили. 

Сериозен е въпросът и с трудовите злополуки. Според Сачева социалните партньори трябва да решат дали ако човек падне вкъщи по време на работа, то това е трудова злополука. Очаква се, че тези въпроси ще сблъскат за пореден път синдикати и работодатели. 

Министърката припомни, че вече има и решение в посока подобряване на средата на работа от дома и на европейско ниво. Само преди седмици ЕП гласува нормативна база, която гарантира правото на работещите да се откъснат от работната среда след края на работния ден.