Над 100 строителни работници в германския град Хам са поставени под карантина, след като един от тях, български гражданин, се разболя от коронавирус.

При него е установена британската мутация на COVID-19, която се смята за два пъти по-заразна от досегашния вариант. Българинът се почувствал зле и потърсил лекарска помощ в понеделник. Тестът му за варианта В117 е бил положителен и той е настанен за лечение. 

Заради контакитте му с колеги четири жилищни сгради с над 100 души в тях са поставени под строга карантина. Полиция наблюдава за спазването й. Всички жители са подложени на тестове и карантината ще бъде вдигната, само при негативен резултат.

Това е първият засечен британски вариант на коронавируса в града. Тъй като в четирите сгради живеят твърде много хора и не всички са с регистрация се наложило до полицейска охрана за спазване на карантината.

Обитателите на сградите обаче са се подчинили на указанията, тествали са се доброволно и не нарушават карантината, съобщават местните медии. Днес трябва да се разбере дали ограниченията ще бъдат продължени.