Депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов определи възможността управителя на БНБ Иван Искров да заеме престижен пост в международна институция като представител на страната като сделка.

"Законът е написан така, че управителят на БНБ Иван Искров няма как да бъде сменен, освен ако той самият не го реши. Става въпрос за изнудване и предложението към него за друг пост не е награда, а някакъв вид сделка", обяви той пред Нова тв.

Като морална отговорност беше определена възможността за оставка на управителя на БНБ Иван Искров от депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Няма как  Искров да е управител на финансовата институция вече 11 години и да твърди, че няма нищо общо със ситуацията в КТБ, каза Ненков. По думите му не може да се твърди и че няма законови механизми, по които да се действа в случая.

Той коментира и изказването на Иван Костов в Монтана, че ДПС е скрит или спящ партньор на правителството.

"Ако в някакви ситуации някои наши виждания съвпадат с тези на ДПС, няма никакъв проблем. Ние сме парламентарна република, нормално е мненията на различни партии понякога да са близки", заяви той.

Гроздан Караджов подчерта, че Реформаторският блок е съставен от поколение политици, които са след Иван Костов 

"Не съм забелязал неговата сянката. Щях да ви кажа, ако я имаше", леко иронично каза Караджов.

По повод възможността за оттегляне на подкрепата на Патриотичния фронт от кабинета, реформаторът заяви, че би било най-големият парадокс правителството да си отиде заради опитите на Фронта да принуди Борисов да махне Орхан Исмаилов от поста зам.-министър на отбраната.