Страхотен триумф за Григор Димитров! Българинът е на четвъртфинал на Откритото първенство на Австралия по тенис след отлична победа над третия в света Доминик Тийм - 6:4, 6:4, 6:0. 

Първата ни ракета още е без загубен сет в надпреварата. Тийм е финалист от Мелбърн през миналата година и шампион на US Open. "Геврек" срещу такъв тенисист в турнир от Големия шлем е огромно постижение.

Димитров има отличен шанс отново да играе на полуфинал - в следващата фаза той ще срещне руския квалификант Аслан Карацев (№114 в света), приятната изненада в надпреварата. 

Няма да му е леко - дебютантът в основната фаза, някога дете-чудо на руския тенис, елиминира първо Диего Шварцман с 3:0 сета, а по-рано днес Феликс Оже-Алиасим с пълен обрат - 3:6, 1:6, 6:3, 6:3, 6:4.

Добре за Григор е, че макар и да положи много усилия в първите два сета днес (особено в откриващия), той съхрани енергия. Умората се оказа фактор за Тийм, който днес изглеждаше изцеден физически и психически - след тежкия тест срещу Ник Кириос в предишната фаза. Но най-важното е, че срещу себе си имаше опонент, който знаеше как да го победи. И с характер във важните моменти.

Димитров вече води с 4:2 срещу австриеца в преките им двубои. Надделявал е в последните три.

Първият сет бе доста нервен. И двамата стари познайници правеха много непредизвикани грешки. Фаворитът реализира първия пробив - за 3:1, след като малко по-рано това не се отдаде на Димитров. 

Най-добрият ни тенисист обаче отвърна моментално, а малко след това и изравни. Явно усетил психологическото предимство и колебанията на опонента си, Григор удари отново. И подпечата и втория си брейк - 5:3, четири поредни гейма отидоха в неговия актив.

След размяна сетът бе спечелен от Гришо. И двамата пробваха разнообразна игра с изненадващи удари, но Тийм опитваше да приключи точките по-бързо, а Димитров - с повече градене на атаките. Може би това бе предизвикано от състоянието им. 

Втората част започна и протече по сходен начин. В първите два сервис гейма на Доминик първата ни ракета изтърва точки за пробив. И човекът, който в последните години най-сероизно притеснява тримата големи, отново дръпна с пробив - 3:1.

 Димитров имаше отговор, той се защитаваше отлично и принуди австриеца да продължи да греши - 2:3. Последва изравняване и този път размяна до 4:4.

В решителния момент бившият №3 в ранглистата отново смути настоящия на неговия начален удар - 5:4. Нямаше забавяне - 6:4 и 2:0.

Григор може би спечели мача тук, а Тийм, който е специалист в обрати, така се справи и с Кириос, този път нямаше сили. Тук първият пробив реализира нашият представител и бързото затвърждаване окончателно даде посока на битката. 6:0 и 3:0! Историческо и класическо!

Григор Димитров за четвърти път е сред най-добрите осем в "Мелбърн парк". Няма съмнение, че това е турнирът, в който той е най-успешен. През 2017-а игра в паметния си полуфинал срещу Рафа Надал. На следващата бе 1/4-финалист, но след това отпадаше все по-рано.

Напред в "Аустрелиън оупън" са Данийл Медведев, Рафаел Надал, Андрей Рубльов, Фабио Фонини, Стефанос Циципас, Матео Беретини, Каспер Рууд и Макензи Макдоналд (от вчера).

За отбелязване е победата на Медведев, който водеше с 2:0 сета срещу сърбина Филип Краинович, но допусна обрат, а в петата част спечели с 6:0. Руснакът бе опрян до стената. Той крещеше към ложата на треньора си, който в четвъртия сет напусна корта.

Александър Зверев прескочи Душан Лайович - 6:4, 7:6(5), 6:3, и чака Новак Джокович, който отново преодоля мускулните си проблеми в корема. Световният №1 би Милош Раонич и в 12-ата среща между двамата - 7:6(4), 4:6, 6:1, 6:4. Сърбинът продължава в защитата на титлата си.

Интересен четвъртфинал ни очаква при жените - Наоми Осака срещу Серина Уилямс. И двете преодоляха с по 2:1 противничките си, съответно Гарбиня Мугуруса и Арина Сабаленка.

Симона Халеп имаше тежка задача срещу Ига Швьонтек - 2:1 с обрат, сега се изправя срещу тайванката Су Вей Сие, която стартира в Мелбърн с успех над Цветана Пиронкова.

Аут от турнира са Каролина Плишкова и Белинда Бенчич, а идната седмица ще гледаме още от Елиз Мертенс, Елина Свитолина, Дона Векич, Ашли Барти и т.н.