Премиерът Бойко Борисов направи интересна сметка за извършени от правителството разходи за заплати и пенсии по време на инспекция в Ямбол.

Според него за мандата на този кабинет от 2017 г. насам ръстът на разходите в публичния сектор възлиза на над 6,6 милиарда лева. Борисов е придружаван от министъра на финансите Кирил Ананиев и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков.

Те посетиха пречиствателна станция в района, обсъждаха пътни и инфраструктурни проекти в региона и в цялата страна.

„Сега накарах Ананиев да направи сметка за тези 4 години колко са се повишили доходите от заплати и от пенсии. Наред с пречиствателните станции, залите, булевардите, кръговите и 3 млрд. и 400 млн. лв. за българските пенсионери. Това са цифрите”, каза премиерът.

„33 милиарда лева са похарчени в публичния сектор - това е ръст в разходите от 62%“, добави Ананиев.

„С една дума 3,400 милиарда плюс 3,200 милиарда - 6 милиарда и 600 милиона повече доходи. Местната и централната власт работят в пълен синхрон, продължи Борисов. - Толкова добре се прави, където трябва го доправяме. Този кмет в Ямбол не е от ГЕРБ и патриотите и каквото е поискал, всичко сме направили. Така е в Благоевград, Перник и Гоце Делчев - много градове мога да изброя."

А точните сметки, обявени от правителствения пресцентър, са:

До пенсионерите са достигнали 52 млрд. лв., като номиналното увеличение за периода е 3,366 млрд. лв. което е ръст от 37,23 %. За мандата до заетите в бюджетната сфера, включително  учителите, полицаите и лекарите са достигнали над 33 млрд. лв., като номиналното увеличение за периода е 3,252 млрд. лв. или има ръст от 61,66 %.

Пречиствателната станция в Ямбол, която обслужва града и областта, е на стойност 29 млн. лева. Тя е част от Оперативна програма „Околна среда“ и е на обща стойност от близо 45 млн. лв.

Борисов коментира във второ видео, публикувано в профила му във фейсбук, скандала със сина на президента:

"... децата ми реват у нас, внуците реват… Тия са демократите", така коментира Борисов автошествие срещу властта, достигнало до дома му в Банкя. Той го определи като "провокация".

"И тук съм длъжен да кажа, защото момчето на Радев го познавам. Той е рядко готино момче, симпатяга, спортист, умен, оставете го на мира, щото дето се вика сме се запознавали. Не ви ли е срам да правите така с децата?! Пак казвам: познавам го, много ми е симпатичен.

На тази възраст на 20 години, всеки може да наруши нещо. Ние сигурно с баща му сме правили по-големи глупости. Оставете ги на мира. Реват в нас и после аз… Не ми се говори повече. Тези политици, които го пратиха, тези… да запомнят днешния ден. Ще им ги пратя на снимка как бебетата реват. И да ги питам, демократи ли сте вие? Върховенство на закона ли е това? Какво искате вие? Провокации ли искате? Докато ние тук правим това”, завърши Борисов гневно, посочвайки пречиствателната станция, на която се намираше.