Заклещени в процедурните правила на собствения си парламентарен правилник, депутатите не пропуснаха да си спретнат скандал и на финала на приемането на новите правила за работата си, част от които най-вероятно ще завършат в Конституционния съд.

След като цял ден се караха по "важни" въпроси като тези кой е бил част от репресивния апарат на комунистическия режим и кой не, да си правят ли нарко- и психотестове, спор сега предизвика предложение на ГЕРБ, с което ще се наказват народните представители "оскърбили" премиера, министрите и чиновническия апарат.

В сега действащия правилник, приет в мандата на БСП (с подкрепата на ДПС и "Атака" за кабинета), е записано, че председателят на НС може да отстрани за едно до три заседания депутат, който оскърбява Народното събрание или държавния глава и за времето на тези заседания няма да получава заплата. 

С новите текстове се предлага същото наказание да важи за депутат, който "оскърбява Народното събрание, членовете на Министерския съвет, президента или вицепрезидента (б.а., не стана ясно защо или/или) на републиката или други органи на държавна власт". 

От БСП веднага обвиниха управляващите в мракобесие и връщане на фашистките времена, тъй като добавянето на премиера, министрите и чиновниците (държавни органи включва дори и местната власт) в списъка с "оскърбените" ще ограничи правата на депутатите да изразяват свободно мнението си. 

Помежду тези аргументи се чуха и такива срещу димата "оскърбявам" като народните избраници поспориха и що е то оскърбяване и обида, обида ли е да те нарекат "мангал", което означава метален съд, в който се поставят въглища или друго топливо и пр. - спор, който се води и в миналия парламент. Не стана много ясно и по каква скала се измерва оскърблението.

"Няма да използвам думите "мангал" и "циганин" по адрес на министрите. Но какво трябваше да кажа за служебния премиер, който твърдеше, че не са били правени извънредни разходи?. - Че лъже. Ми ако съм го оскърбила, ще трябва да прекарам това Народно събрание в парламентарния кулоар. ГЕРБ се опитва да опъне чадър над премиера Бойко Борисов", обяви червената Мая Манолова.

Тя се противопостави и на текста, според който освен че депутатите ще бъдат наказвани от председателя, имат право да оспорват наказанието си само пред него. "След като Цачева ме е отстранила от заседание, тряба да се жалвам пред нея", посочи Манолова и предложи жалбите да се правят пред председателския съвет, предложение, което по-късно бе прието.

Лидерът на "БСП лява България" Михаил Миков също призова за отмяна на текстовете, касаещи членовете на МС и администрацията.

"Това показва крайният болшевишки манталитет в 43-ото НС. Такъв тип безумия могат да се раждат само във фашизоидни глави. Ограничават се правата на народните представители, дадени от конституцията", посочи Миков и поиска от председателката Цецка Цачева да направи поименна проверка на присъстващите в залата с мотива, че имената на гласувалите със "за" ще "влязат в мракобесната история", а всъщност, за да се установи има ли кворум.

Цачева започна преброяване на депутатите в доста оредялата зала, но близо до финала го прекрати. Аргументира се с текст от правилника на 42-то НС (в сила до приемането на новия, б.а.), според който не можело да се правят повече от едно поименни преброявания на кворума по предложение на парламентарна група в рамките на едно заседание. В рамките на това заседание вече беше направена една поименна проверка. Така Цачева не обяви и докъде е стигнало преброяването.

Но пък в почивката, дадена веднага след това, от БСП обявиха, че ще сезират КС. "Този мракобесен текст ще бъде отменен от Конституционния съд заради липсата на кворум", убедени бяха червените.

Според Мая Манолова Цачева правела волни интерпретации на правилника и нямало пречка да се прави повече от една поименна проверка на кворума в рамките на заседание. Тя цитира и текста, гласящ: "Председателят, във връзка с предстоящо гласуване, може да извърши по своя инициатива или само веднъж в едно заседание по искане на парламентарна група проверка на кворума чрез поименно прочитане имената на народните представители или чрез преброяване на народните представители от секретарите на Народното събрание".

Според тълкуването на червените, всяка една ПГ може да поиска въпросната проверка в рамките на едно заседание. В противен случай би означавало, че сутрин в 9:30 ч, когато започва работата на НС, ГЕРБ можели да си поискат поименна проверка и после до края на целия ден да си приемат текстове без кворум.

Миков пък се оплака от нарушаване на правата на депутатите по конституция. В основния закон в действителсност е записано, че те не носят наказателна отговорност за изказванията си от парламентнатрната трибуна. В случая обаче не става въпрос за наказателна отговорност по Наказателен кодекс, а само за дисциплинарно наказание. 

"Смешно е да се прокарват дисциплинарни наказания щом в конституцията народните представители са освободени даже от наказателна отговорност", обясни мотивите си Миков. 

Факт обаче е че депутати се наказват със същите наказания от "ен" на брой парламенти насам.

В крайна сметка групата на БСП е решена да сезира КС. За целта ще са и нужни 48 подписа на депутати, а тя разполага с 39. Останалите ще се търсят от народни представители, които също са недоволни от текстовете, които в крайна сметка бяха приети. Въпреки съпротивата на БСП и на "Атака". Със 85 гласа "за", 19 "против" и 1 "въздържал се".