„Медиите имат всички ресурси да проверяват фактите и едва тогава да осведомяват широката общественост. За съжаление много медии повториха сляпо опорките на кафявите сайтове за пищен купон в заведение, за арести, за отвеждания в РПУ, задържания, нарушаване на мерки, отказ на родители да приберат децата си.“

Така президентът Румен Радев коментира за първи път лично сюжета, в който бе забъркан непълнолетният му син. Определени сайтове подеха въпросната история за десетина младежи, които били на купон, за който бил получен сигнал и затова се появили служители на МВР и РЗИ. Откъм институциите първо потвърждение - само в частта, че президентският син е бил на място, където е имало проверка за противоепидемичните мерки, даде здравният министър Костадин Ангелов - пред медии в Кюстендил. Въпреки че сам каза, че това не му е работа.

От прессекретариата на държавния глава още тогава реагираха, отричайки версията, появила се в определени медии по случая. 

Днес на въпрос лично държавния глава обясни, че „медиите дължат обективните факти най-вече на младите хора, които на прага на своето пълнолетие са пряко засегнати от манипулации и тъкмо сега формират своето отношение към институциите и към медиите. Аз зная това, което са ми казали момчетата“, отбеляза Румен Радев.

„От началото на моя мандат аз съм подложен на непрекъснати атаки и нямам намерение да коментирам този режисиран скандал“, добави президентът. 

Пълно разследване за джиповете на МВР - не само по подбрани документи

Държавният глава коментира и доклада по разследването на ОЛАФ за полицейските джипове, като насочи вниманието и за други нарушения, открити от службата за борба с измамите на Европейския съюз.

Президентът посочи, че е необходимо всеобхватно и пълно разследване, което да се основава на всички документи по този случай, а не само на селективно поднесените.

„Разбираемо е управляващите да се притесняват, ако има нарушение в обществената поръчка и после те са я отстоявали пред КЗК, пред ВАС и са сключили договора“, заяви държавният глава. 

Става дума за обществена поръчка с европейски пари, която започва през 2016 г. при второто правителство на Бойко Борисов, обявена е официално и са класирани кандидатите да доставят 290 коли с повишена проходимост по време на служебния кабинет с министър президентския съветник Пламен Узуков, и завършила с договор с компания на Гриша Ганчев по време на настоящото правителство. От ОЛАФ поискаха България да върне 6 млн. евро, с които са купени возилата за МВР, и обявиха, че има съмнения за нарушения. Прокуратурата - без да обявява имена, реши да присъедини разследването по случая към другото дело - за „търговия с влияние“ - на Узунов.

От самото МВР, където на практика се случва търгът при трима министри, двама от които на ГЕРБ, няколко дни мълчаха. Днес министър Христо Терзийски, който по време на обществената поръчка е шеф на Главна дирекция „Национална полиция“ и негови подчинени са били в комисията по оценка на офертите, обясни, че всички документи са вече в прокуратурата. По думите му вече се разпитват и служители на МВР. А проблемът бил с промяна на техническите характеристики, на които трябвало да отговарят колите - въпросните критерии в обществената поръчка били занижени.

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров - на поста по онова време, обясни, че при него подобен сигнал не е имало, но вярва институционално на ОЛАФ и родното обвинение.

Президентът обаче призова освен на казуса с джиповете на МВР да се обърне внимание и на други разследвания на ОЛАФ за България. Като например тези за злоупотреби в Агенция „Митници“, които според разследващите облагодетелстват определени фирми и лица на висши публични длъжности в България, но ощетяват европейския бюджет.

Разчетите на Европейската комисия сочат, че за периода 2015–2018 г. стойността на загубите възлиза до един милиард лева заедно с дължимите лихви.

„Колкото и сега този скандал да се потиска преди изборите, след изборите България най-вероятно ще трябва да плаща, както ще плащаме и огромните заеми, които в момента харчим“, посочи още президентът Румен Радев.