„Когато лидерът на БСП не изрази своята подкрепа за най-последователната опозиция срещу статуквото, срещу това авторитарно управление, значи има нещо изключително смущаващо – изводът, който си правим всички ние е, че има договорка с господин (Бойко) Борисов, защото г-н (Румен) Радев представлява директна заплаха за това управление, за този авторитарен режим“.

Това заяви евродепутатката от листата на БСП Елена Йончева по адрес на лидерката на партията Корнелия Нинова тази сутрин пред бТВ. Тезата й не е нова - още след като на 1  февруари Радев анонсира, че той и вицето му Илияна Йотова ще се явят на президенстския вот наесен за втори мандат, Йончева обяви във фейсбук, че мълчанието откъм "Позитано" 20 я навежда на същата мисъл.

След  това Нинова, по време на пресконференция на Изпълнителното бюро, заяви, че е знаела предварително за заявката на Радев, че моментът е бил навременен, но и "двамата сме съгласни", че формата и начина на номинация е тема, която ще се коментира след парламентарните избори на 4 април.

Йончева обаче е на мнение, че липсата на подкрепа към президента от страна на лидера на БСП към момента ще отслаби резултатите на левицата на изборите през април.

„Смятам, че тази неподкрепа за г-н Радев е в резултат на такава договорка за бъдещо управление под някаква форма – правителство на спасението или наречено по някакъв друг начин. Г-н Радев представлява най-голямата опасност за това авторитарно управление за г-н Борисов. Едно служебно правителство ще направи ревизия на всички корупционни сделки“, заяви Йончева.

За номинациите на водачи на листи от БСП, обявени от Нинова, Йончева заяви, че е изненадана от липсата на имена като Иво Христов и Тома Томов (Иво Христов ще бъде на избираема позиция, обяви самата Нинова във вторник, когато представи списъка в водачи - б.р.).

„Аз се надявам, че основният критерий не е послушанието, а ясната професионална и гражданска позиция. (…) Усещането е, че тези, чието мнение се опитва да се потуши, не са част от техните листи. Това е впечатлението, което имаме всички ние, включително и от общинските структури на БСП“,  заяви обаче евродепутатката. 

Това далеч не е първият фронтален сблъсък на Нинова и Йончева. Те разменяха остри реплики и покрай обвинения от лидерката, че е очаквала "повече в борбата с корупцията" от евродепутатката на европейския терен. Напрежение имаше и около битката на Нинова срещу бившия лидер на левицата Сергей Станишев.

Йончева пред 2020 г. обвиняваше Нинова и за това, че превръща БСП в популистка, националистическа партия - покрай дебати като Истанбулската конвенция, покрай подкрепата от левицата за избора на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ.