Лошият бюджет превърна 2014 г в нулева за европрограмите, обяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ. Две европрограми бяха спряни тази година - ОП "Околна среда" и ОП "Регионално развитие", очакват се милиони загуби. Дончев отбеляза, че още от първия ден на новото правителство е влязъл в контакт с Европейската комисия.

"Трудно се оправя нещо, което е разваляно една година," заяви вицепремиерът.

Според него, 2014 е напълно загубена, и рискът е да се загубят повече от няколко милиона, което ще се случи за пръв път. Приоритет за него ще бъдат еврофондовете, но важни са и проблемите в енергетиката, насърчаването на малкия и средния бизнес, и всички други сектори.

Двете програми бяха спряни през ноември 2013 година, заради нередности в системата за управление и контрол на средствата. ЕК отказа да съобщи точния обем на засегнатите фондове.

Той отбеляза успеха в "отпушването" на ОП "Околна среда", и повтори цифрата от 800 млн. лева, които според Борисов ще бъдат спасени. Както Клуб Z обаче писа, Европейската комисия отказа да коментира това число, а засега пристъпва към първото плащане на общо 456 милиона. 

"Успокояването на ситуацията в страната също спомага. Не случайно премиерът лично благодари на депутатите в парламента. Благодарение на тях доверието в България се връща. ЕК иска да работи със стабилни партньори. Същото важи и за чуждите инвеститори," завърши вицепремиерът.