И премиерът Бойко Борисов се включи с политически коментар по темата с разследването на ОЛАФ за обществената поръчка за 290 високопроходими автомобила на МВР. Направи го по време на правителственото заседание днес. 

„Както обикновено, крадецът вика: „Дръжте крадеца“, и все някой му е виновен на това президентство“, заяви Борисов.

Репликата идва в отговор на становище от прессекретариата на държавния глава Румен Радев от вчера, в което се казва, че всъщност подготовката на обществената поръчка е започнала в края на 2016 г. - когато на власт е вторият кабинет „Борисов“, а договорът за колите, които според ОЛАФ не отговарят на критериите, описани в споразумението за европейско финансиране, е подписан 10 месеца след края на мандата на служебния кабинет на Румен Радев, управлявал в началото на 2017-а. Тоест по време на третия кабинет „Борисов“ - през февруари 2018 г. 

Реакцията от „Дондуков“ 2 пък дойде, след като Специализираната прокуратура обяви, че по документите и препоръките от ОЛАФ разследва президентския съветник Пламен Узунов и дръжностни лица от МВР (макар държавното обвинение да не спомена имена. Узунов бе вътрешен министър на служебния кабинет и по негово време поръчката е официално обявена, а назначената комисия в МВР класира за изпълнител „Българска автомобилна индустрия“ - б.р.) Разследването по този случай е добавено към текущото досъдебно производство срещу Узунов за „търговия с влияние“.

По време на правителственото заседание днес Бойко Борисов „изиска от министъра на вътрешните работи Христо Терзийски да докладва по казуса с разследването на ОЛАФ за подготовката на процедурата по обществената поръчка и промяната на заложените в споразумението с ЕК критерии за доставка на високопроходими автомобили“, пише в официалното съобщение на Министерския съвет. 

Следва и разказ какво е докладвал министърът. Любопитно в случая е, че това е първа реакция от самото МВР - до момента от управляващите по казуса с обществената поръчка на ведомството говори само партията (с прессъобщение от ПП ГЕРБ, декларация от парламентарната трибуна на Спас Гърневски и премиерът - с едно изречение, но не и засегната институция, в която би следвало да е и документацията по казуса - б.р. )

„Министър Терзийски напомни, че лично премиерът Борисов в предишния му мандат успя да договори с тогавашния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер 160 милиона евро за България във връзка с миграционния натиск и охраната на външната граница на Европейския съюз“, съобщава правителството.

„При договарянето на проектите с експертите от Европейската комисия се стигна до договореност да бъдат закупени високопроходими автомобили за нуждите на националната полиция. Средствата беше логично да се разходват по най-добрия начин и в пълен обем“, отбелязва министър Терзийски пред Борисов и добавя, че „за целта са били сформирани експертни съвети, които да разработят техническите спецификации за автомобили от най-висок клас“.

„По време на управлението на служебното правителство бяха избрани изпълнителите на съответните договори“, напомня министър Терзийски и изразява недоумение какво е наложило да се изберат не толкова качествени автомобили.

„Нито първото, нито второто, нито третото ви правителство или член на някое от тези правителства има вина за тази ситуация“, обръща се Терзийски към премиера. 

Борисов отвръща, не съвсем по темата, с любимия си сюжет за това кой как се справя във властта с... контрабандата на цигари:

„Месец служебно правителство, над 100 тира с цигари контрабандно са влезли за този един месец. И веднага с идването на третото ни правителство е спряна контрабандата. Смятайте колко пари са и къде са отишли. Вече си обяснявам защо толкова много искаха да има служебно правителство.“

Какво може да се открие в публичните документи на МВР по обществената поръчка

Споразумението между България и ЕК за финансиране от 160 млн лв. заради миграционния натиск, част от което е и купуването на високопроходими автомобили за Главна дирекция „Национална полиция“, е сключено през есента на 2016 г. След това започва подготовката на документацията. Самата поръчка е обявена с акт на дългогодишния административен секретар на МВР Бойко Славчев - видно от обявлението със заповеди за това от 7 и 20 февруари 2017 г. На 21 март 2017 г. Славчев назначава и комисия, която да оцени подадените 11 оферти за доставка на 290 „автомобила с висока проходимост“ за нуждите на МВР. В състава на комисията влизат съветничката на тогавашния служебен министър Пламен Узунов - Вера Митрева, членове от дирекцията за обществени поръчки и 3-ма членове от Главна дирекция „Национална полиция“. 

Това е и комисията, която класира на първо място „Българска автомобилна индустрия“, която предлага Great Wall. По това време (още от 2015 г.) началник на Главна дирекция „Национална полиция“ е настоящият министър на вътрешните работи Христо Терзийски, от която дирекция в състава на оценяващата комисия има трима души (от общо 7 с председателя - б.р.)

Кога и как е била направена - както твърдят от ГЕРБ на база съобщението от ОЛАФ - промяна в параметрите на обществената поръчка, за да спрат те да отговарят на критериите според споразумението с ЕК - от документацията няма как да се разбере - тя е публична от момента на официалното обявление за търга. Подготвителните документи би следвало обаче да се съхраняват в МВР. 

Договорът е подписан през февруари 2018 г. - 10 месеца след избора на изпълнител - защото преди това текат обжалвания в КЗК и Върховния административен съд. Срокът за изпълнение на поръчката по споразумението с ЕК е бил септември 2017 г. В комуникация с Брюксел заради обжалванията е бил договорен нов срок, твърдят източници на Клуб Z. 

Според президенсската администрация обаче е имало съобщение от ЕК в началото на 2018 г., че забавянето можело да доведе до финансова корекция по проекта. Но в съобщението на ОЛАФ не срокът на подписване на договора е посочен като проблем, а самата поръчка. Пълният доклад на европейската служба не е публичен.