Ако Шотландия се отдели от Обединеното кралство, годишната загуба на икономиката ѝ ще варира между 11 и 15,4 млрд. паунда - от 2 до 3 пъти над предполагаемите щети след Брекзит.

Това се твърди в изследването на Лондонското училище по икономика (LSE) и Сити университета в Хонконг „Разединено кралство? Брекзит, търговията и независимостта на Шотландия“.

Предполагайки, че най-лошите икономически ефекти ще отнемат няколко десетилетия, Центърът за икономическа ефективност на LSE предупреждава, че въздействието върху нейната търговия както с Великобритания, така и с ЕС ще смали икономиката на Шотландия в дългосрочен план с между 6,3% и 8,7%.

Това се равнява на загуба между 2000 и 2800 паунда на глава от населението годишно. При население от 5,5 милиона души в Шотландия, страната ще губи между 11 и 15,4 милиарда паунда всяка година.

Шотландското правителство, което в момента се бори да издържи на колапса в износа на шотландски морски дарове за ЕС заради митническия контрол след Брекзит, понастоящем харчи около 14 млрд. паунда за Националната здравна служба годишно.

Авторите на изследването подчертават, че анализът обхваща само въздействието на нарастващите разходи в търговията и изключва други икономически или фискални проблеми след независимостта като съкращенията, промени в имиграцията, данъчни изменения и други.

Макар че малко би се подобрила ситуацията, ако независима Шотландия се присъедини обратно в ЕС, ако сравним със сценария, при който държавата остава извън него и Обединеното кралство, търговията със Съюза няма да компенсира значителните загуби от ограничените икономически отношения с Великобритания.

В доклада се посочва, че кралството е най-големият и най-важен търговски партньор на Шотландия (67% от вноса и 61% от износа са от и към монархията). Независимостта би увеличила търговските разходи с останалата част на Великобритания с между 15 и 30%.

В заключение се изтъква:

„Промените в моделите на търговия на Шотландия след независимостта вероятно ще настъпят постепенно, в продължение на едно поколение или повече. Следователно през първите десетилетия след независимостта останалата част от Обединеното кралство ще остане най-големият търговски партньор на Шотландия.“

Хануей Хуанг, един от авторите на доклада, споделя, цитиран от „Гардиън“:

„Този ​​анализ показва, че поне от гледна точка на търговията независимостта ще остави Шотландия значително по-бедна, отколкото ако остане в Обединеното кралство. Въпреки че много съображения ще изиграят роля при оформянето на резултата от втория референдум, избирателите трябва да знаят какви ще бъдат вероятните загуби и ползи от всеки курс.“

Фиона Хислоп, министърката на икономиката на шотландското правителство, е убедена, че страната ще спечели изключително много, след като Шотландия получи пълен контрол над икономиката си. 

Тя посочва, че членството в ЕС е помогнало за трансформацията на ирландската икономика (Ирландия се присъединява към Европейската икономическа общност през 1973 г. заедно Великобритания - 50 години след независимостта), а пазарът на ЕС е седем пъти по-голям от този на Великобритания.

„В истинския свят, чрез членството си в ЕС, независима Ирландия драстично намали търговската си зависимост от Обединеното кралство, диверсифицирайки се чрез Европа и в рамките на този процес националният доход на глава от населението надмина британския“, каза Хислоп.