Няколко часа, след като от Специализираната прокуратура обявиха - макар и без имена, че разследването по сигнал на ОЛАФ за обществена поръчка за автомобили за МВР е прикрепено към другото разследване "за търговия с влияние" срещу президентския съветник Пламен Узунов, от "Дондуков" 2 дойде отговор. Причината - запитвания на медиите по казуса. 

Припомняме, че ден по-рано европейската служба ОЛАФ обяви, че иска 100% финансова корекция по обществена поръчка в евросредства за 6 млн. евро, свързана с доставката на 290 високопроходими автомобила за полицията. От съобщението става ясно, че има съмнения за промяна на параметрите на търга и се препоръчва на родното обвинение да провери за евентуални длъжностни престъпления в МВР. Реакцията от прокуратурата не закъсня.

В позицията на прессекретариата на държавния глава се припомня нещо, което се разбра и вчера -  че договорът за покупка на 290 автомобила "Great Wall" от "Българска автомобилна индустрия", която печели обявения търг сред 11 фирми, не е сключен от Узунов в качеството му на служебен вътрешен министър през 2017 г. в кабинета, назначен от Румен Радев. Това е станало 10 месеца по-късно - при кабинета "Борисов" 3.

Новият момент е, че от "Дондуков" 2 са категорични, че самата спорна обществена поръчка, която ОЛАФ започва да разследва в началото на 2018 г. (пак тогава е подписан и самият договор - б.р.) е започнала като процедура не при служебното правителство, а в края на управлението на второто правителство на Бойко Борисов.

Публично достъпните данни по темата са, че в сайта на Агенцията за обществени поръчки и в този на МВР първият публикуван документ - обявлението за старт на търг по бърза процедура - е от 2 март 2017 г. Тогава Узунов е служебен министър. Практиката у нас е подготвителните етапи от пускането на обществена поръчка да не са публични - тоест подготовка на документация, на технически спецификации и прочие. От президенстската администрация заявяват: 

Процедурата по закупуване на въпросните автомобили от МВР е стартирана през есента на 2016 г. от второто правителство на премиера Бойко Борисов и е приключила с подписването на договор 10 месеца след изтичането на мандата на Пламен Узунов като служебен министър на вътрешните работи.

Докладът на назначената комисия по конкретната обществена поръчка за класиране на кандидатите и изборът кой да достави автомобили на МВР е от април същата година - 2017-а. Тоест - все още в мандата на служебното правителство. Самият договор със спечелилия изпълнител обаче е подписан на 22 февруари 2018 г. Тогава вече на власт е настоящото правителство - към онзи момент вътрешен министър е настоящият депутат от ГЕРБ Валентин Радев. По този повод от "Дондуков" 2 заявяват:

"Периодичното тиражиране на внушението, че като служебен министър на вътрешните работи през 2017 г. Пламен Узунов е сключил договор за доставка на 290 високопроходими автомобили за МВР няма да го превърне в истина. Тази медийна „сензация“ бе предложена на вниманието на гражданите и през пролетта на 2019 г. и си остава също толкова в разрез с истината към днешна дата."

Следващият нов момент в отговора на администрацията на Румен Радев е твърдението, че МВР всъщност е било предупредено за бъдеща финансова санкция заради търга. Оттам пишат, че "посоченият краен срок за изпълнение на същия договор е септември 2017 г." Той обаче е подписан едва през февруари 2018 г.

"Заради това очевидно противоречие в началото на февруари 2018 г. Европейската комисия е информирала МВР, че при сключване на въпросния договор за страната ни може да последва финансова санкция. Министерството на вътрешните работи е пренебрегнало препоръката на ЕК и на 22 февруари 2018 г. е подписало договора", твърдят още от "Дондуков" 2.

В периода между доклада за избор на "Българска автомобилна индустрия" за доставчик на автомобилите "Great Wall" през пролетта на 2017 г. и подписването на договор с изпълнителя 10 месеца по-късно вече при редовното правителство е имало обжалвания на процедурата. И Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), и Върховният административен съд не намират нищо съмнително в търга - според подадените жалби. Това пък е обяснението МВР да подпише все пак договорът.

На церемонията по предаването на 290-те автомобила на МВР, провела се на 8 октомври 2018 г., присъстват Бойко Борисов, Сотир Цацаров, тогава главен прокурор и др. 

"Президентската институция настоява за пълното изсветляване не само на тази съмнителна доставка на автомобили за МВР от правителството на Бойко Борисов, но и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо.", се казва още в съобщението на президентската администрация. 

ПП на ГЕРБ отвръща: На "Дондуков" 2 явно се чувстват над закона

Малко след писмото от президентската администрация на тема "обществената поръчка на МВР", последва официална позиция по темата на ПП на ГЕРБ. Защо оттам, а не от МВР, например, където е проведена въпросната обществена поръчка, стигнала до ОЛАФ, а оттам - до прокуратурата, не става съвсем ясно.

"От ГЕРБ разглеждаме стремежа на президентската институция да прехвърли отговорността за разследването върху някой друг като опит за разпъване на политически чадър над Пламен Узунов. Припомняме, че именно секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента Румен Радев – Пламен Узунов вече е разследван и за търговия с влияние. В същото време не сме изненадани, че от „Дондуков“ 2 поставят под съмнение работата и на Европейската служба за борба с измамите (OLAF), тъй като вероятно се чувстват над закона", заявяват от управляващата партия.

От партийната централа наричат реакцията на администрацията на Румен Радев "опит да замеси правителствата на Бойко Борисов в скандала около поръчката на полицейски автомобили, която ОЛАФ разследва". И се позовават на самото съобщение от ОЛАФ от вчера - че разследването е за подговкатата на процедурата по обществената поръчка и промяната на заложените в споразумението с ЕК критерии за доставка на високопроходими автомобили.

"По времето на служебното правителство тези критерии са променени от доставка на високопроходими автомобили на такива с повишена проходимост, които фактически не отговарят на европейските стандарти за охрана на границата и противодействие на миграционния натиск. Промяната на тези критерии е нарушението на изискванията на Споразумението с ЕК, което е предмет на конкретното разследване на ОЛАФ. Какви са били мотивите за тези промени трябва да се установи от компетентните органи", се казва в партийната позиция.

Припомня се как МВР не можело да не подпише договора по търга, защото по родното законодателство нямало опция за "отмяна на влязло в сила решение, потвърдено включително и от българския съд".