На 1 февруари президентът Румен Радев обяви, че с вицепрезидентката Илияна Йотова ще се кандидатират за втори мандат. Клуб Z се обърна към политолозите Димитър Ганев, съосновател на социологическа агенция „Тренд“, Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп Интернешънъл“ и Стефан Георгиев, социолог в агенция „Афис“, както и политолога доц. Борис Попиванов за коментари около този политически ход на президента. 

Публикуваме техните мнения в две части. 

Какво е посланието на президента Румен Радев да заяви още преди парламентарните избори намерение да се бори за втори мандат?

Димитър Ганев, „Тренд“: Обявяването на кандидатурата на Радев за втори мандат трябва да се анализира изцяло в сложните му отношения с БСП. Заявката му, че ще бъде кандидат, е изцяло тактически ход, с който цели социалистическата партия да вземе отношение по въпроса с неговата кандидатура още сега. Защо сега? Тъкмо Нинова зарови томахавката поне публично с Радев. Лидерката на БСП не иска да си отваря нов фронт. Вътрешните ѝ проблеми са достатъчни, за да си създава нови. И сега навсякъде ще я питат – ще го подкрепите, нали? Ако увърта, Нинова ще си навлече напрежение сред редовите социалисти, а и вътре в партията, което е крайно неизгодна позиция в навечерието на парламентарните избори. Обявявайки кандидатурата си, Радев иска да притисне БСП да го подкрепи публично още сега. 

Доц. Борис Попиванов: Последователност. Свикнали сме политиците да изчакват до последния момент, за да анонсират кандидатурите си, и да изчакват изгодна за тях ситуация, преговори и договаряния. Радев излезе от конюнктурната позиция "Когато му дойде времето" и заяви какво иска. Не смятам, че след 7 месеца би си направил друга равносметка. Той поема политическата инициатива и предлага на политическите сили дневен ред, който е обществено значим - борба с беззаконието, произвола, корупцията, липсата на критерии. Самият факт, че първите критики се изсипаха върху автора на посланието, а не върху тезите му, показва колко точно са избрани.

Обикновено президентските избори са функция на парламентарните. Как този ход ще се отрази на предстоящата кампания за ново Народно събрание, а и на президентската?

Димитър Ганев: Президентските избори са мажоритарни, но партийната подкрепа за отделен кандидат е ключова. За справка – няма нито един кандидат за президент, достигнал до балотаж в последните 30 години, който не е подкрепен от някоя от големите партии. Всъщност има само един – Волен Сидеров през 2006 г. В този смисъл ключово за президентската кампания ще е в каква форма ще се намират партиите след парламентарните избори. Коя ще е загубила избиратели, коя ще е спечелила нови симпатизанти. Ще има ли силна трета партия. Все въпроси, на които ще получим отговор на парламентарните избори. 

Борис Попиванов: Два месеца преди изборите нито една от партиите няма ясна платформа и сериозни предложения към избирателите. Цялата дискусия се върти около технологията на изборния процес - логистиката, наблюдението, гаранциите. В този смисъл президентът не се намесва в чужд дебат, а започва дебат и напомня, че политиката освен всичко друго е и разговор за алтернативи. Сега партиите ще трябва да вземат отношение към тезите на Радев, а не той към техните. Ако партийната система беше в силно състояние, това нямаше да се случи. Но сама си е виновна, че се нуждае от стимул отвън.

Откъде Радев може да очаква подкрепа?

Димитър Ганев: Дори и някои по-малки партии да го подкрепят, за него най-важна е подкрепата на БСП, защото без нея вторият мандат изглежда повече от трудно постижим. 

Борис Попиванов: Едно десетилетие Борисов на власт създаде и утвърди модел на управление и отношения, в който мнозина намериха удобно или приемливо местенце за себе си. Всяка промяна е свързана с някакви сътресения. Радев всъщност настоява за промяна, която да даде шанс на политическите играчи да постигнат повече. Например за десницата - да напусне порочния кръг на споровете с Борисов или против Борисов е, в който няма перспективи за възход. Или за левицата - да надмогне колебанията на прехода, които често я парализират. Да се излезе на нов терен. Надеждата на Радев е мнозина да разберат, че в гравитационното поле на Борисов и ГЕРБ за тях няма бъдеще. Подкрепата може да дойде оттам.

Продължава ли да бъде Румен Радев фактор в българската политика? 

Димитър Ганев: Президентът, който и да е той, винаги е фактор в българската политика. 

Борис Попиванов: Разбира се. С ограничения ресурс на институцията успява да въплъщава за значителни дялове от общественото мнение възможността за по-различен път на страната. Всъщност трибуната, от която говори, извади недоволството на хората от периферията, превърна го в легитимно. Преди година не беше толкова престижно публично да се критикува властта, а днес привържениците на властта по-скоро трябва да се оправдават. Промяната в политическия климат е налице, въпросът е докога метеорологичните станции ще упорстват, че имаме ясно и спокойно време.

Ако спечели втори мандат - какъв очаквате да бъде, в какво да е по-различен от първия си мандат?

Димитър Ганев: Във втория мандат всеки президент се чувства по-свободен, защото няма нужда непрекъснато да се съобразява с партията, която потенциално отново трябва да го подкрепи. При втори мандат за Радев ключово ще е кой ще стои от другата страна на бул. "Дондуков". Ако е ГЕРБ, вероятно ще видим същото, каквото в последните 4 години. Ако е друга конфигурация, Радев ще трябва да търси спешно нов дневен ред, защото в първия му мандат не видяхме нещо повече освен критика срещу управляващите по всеки пункт. 

Борис Попиванов: Ако спечели втори мандат, Радев трябва да отиде още една крачка напред. Да стане институционален гарант на пренареждането на политическия и икономическия пейзаж, но без да се изкушава да се меси в този процес и да го инженерства. Положителна равносметка за него би имало само ако накрая излезе, че е успял да отвори вратата към една по-различна, правова и справедлива постборисовска България. Други обаче трябва да минат през тази врата. Ролята на партиите и на гражданските организации ще бъде най-важната. Изобщо не е нужно да харесват Радев, а да се възползват от него.