Нови 100 млн. лв. за Министерството на отбраната - с цел "изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет", вече са отпуснати от правителството. Това е втори транш от 100 млн. лв. към бюджета на военното ведомство за нова инфраструктура, която да подготви пристигането и бъдещата експлоатация на купените нови изтребители F-16 за военновъздушните сили от САЩ. Първите машини се очакват в България през 2024 г.

Още когато се одобряваше инвестиционният проект за модернизация на армията и бе одобрен договорът с компанията производител "Локхийд Мартин", беше ясно, че разходите ще продължат. 

Сумата от правителствено решение бе съобщена като 100 000 хил. лв. в официалното съобщение за отпускането им от бюджета за 2021 г., без да е ясно защо се избягват или трите допълнителни нули, или думата "милиони. То върви и с одобрение на „Писмо за предлагане и приемане на оферта (Letter of Offer and Acceptance (LOA)” BU-P-LAY „Придобиване на наземни терминали от Мултифункционална система за обмен на информация (MIDS) за Българските Военновъздушни сили” от САЩ. Тъй като става дума за междуправителствен договор, той трябва да мине през ратификация от Народното събрние, след като бъде подписан.

Вероятно когато документът се появи в парламента ще има подробности и за стойността му - към момента такава информация от МС не споменават. 

Новият транш за 2021 г. е факт, но не и прозрачността на тема как се харчи предишната сума от същия порядък, както Клуб Z писа.

Кои са фирмите, на които Министерството на отбраната е поверило да изграждат интегрираната система и инфраструктурата за усвояване на експлоатация и осигуряване на новите изтребители, колко са договорите, на каква стойност са те и за какви дейности. Всичко това се оказа... тайна в края на миналата година. От военното министерство отказаха информация по същество дори на питане на народен представител - в случая избраника от ГЕРБ Христо Гаджев, който е член на ресорната парламентарна комисия.

Първите 100 млн. лв. бяха отпуснати с правителствено постановление от август 2020 г. От друго питане на Гаджев към вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов през миналата година се разбра, че министерство е решило да разпределя дейностите за преустройство, в случая на авиобаза "Граф Игнатиево", за да бъдат посрещнати новите изтребители, на поръчки под прага от 10 млн. лв. при строителство и от 837 000 лв. за оборудване. Освен това поръчките се възлагат на база разпоредбите за търгове в областта на отбраната и сигурността. Така на практика - особено с поръчките под прага от 10 млн. лв., министерството се освобождава от задължението да обявява детайли за начина, по който разпределя парите на данъкоплатците и да публикува данни за сключените договори. Както и да обявава с кои фирми работи. Промяната на праговете за обявяване на обществени поръчки "за строителство за специфични военни цели или за чувствително строителство" бе гласувана в закона през 2018 г.

В самия край на 2020 г. от министерството отказаха данни какви договори за сключени, с кои изпълнители, за каква дейност и в какъв размер - за харчете на първите 100 млн. лв. Обясниха как нямат законово задължение да оповестяват въпросните договори. Но срещу аргумента, че няма как в тях да се съдържат "тайни", намират друго основание да откажат данните. И то е в Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ). Ведомството е получило питане как се харчат целевите 100 млн. лв. за инфраструктурата за F-16 по реда на ЗДОИ. И и тогава, и после в парламентарния контрол Каракачанов твърди, че отказва информацията, защото "достъпът до нея засяга интересите на трети лица, които от своя страна изрично са отказали предоставяне на исканата общестена информация". 

В превод това би следвало да значи, че фирмите, с които са сключени договори, не искат да се знае, че са получили поръчки по отговорната дейност за привеждане на авиобаза "Граф Игнатиево" и останалата инфраструктура във вид, в който тя може да посрещне дълго чаканите нови изтребители за Военновъздушните сили. 

Конкретният текст от ЗДОИ, на който се позозава Министерството на отбраната, гласи: 

Чл. 37.  (1) Основание за отказ от предоставяне на достъп до обществена информация е налице, когато:

2. достъпът засяга интересите на трето лице и то изрично е отказало предоставяне на исканата обществена информация, освен в случаите на надделяващ обществен интерес;

В закона изрично пише и що е то "надделяващ обществен интерес". А такъв е налице, когато "чрез исканата информация се цели разкриване на корупция и на злоупотреба с власт, повишаване на прозрачността и отчетността на субектите по чл. 3." "Субектите" пък са всички министерства, институции, държавни предприятия и др., които са възложители на обществени поръчки. Очевидно в този списък е и Министерството на отбраната (МО). 

Приомняме, че дори да има класифицирана или друга информация, която от МО да не могат да дадат по реда на достъпа до обществена информация (което в случая е под въпрос), то народните представители имат по силата на заеманата длъжност допуск до "тайни". И съществуват начини, по които данните могат да им бъдат предоставяни без те да бъдат огласявани публично. 

По същество дейностите, планирани на авиобаза "Граф Игнатиево", са изграждане на нови сгради и съоръжения (хангари) за обслужване и ремонт на F-16 Block 70, лаборатории, работилници, складове, тренажорен комплекс и др. Освен това - модернизация на пистата за излитане и кацане, на рулевите пътеки, на обслужващите пътища, оградата, очертаваща войсковия район, обособяване на район за оперативна подготовка на самолетите, реконструкция на водопроводна и канализационна система, автомобилен парк, кула за ръководство на движението и т.н. В стенограмата от правителственото заседание за отпускане на въпросните 100 млн. лв. става ясно - по думите на зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов, че "според оценката на американската страна, извършена при подписване на договорите, наличната инфраструктура към момента не отговаря за експлоатацията на новия боен самолет". Затова е било планирано да се пребазират първо изтребителите, които извършват задача по "Еър полисинг", тоест МиГ-29 - от оперативното летище на "Граф Игнатиево" в летище "Крумово", на което първо да се извършват рехабилитационни работи и реконструкции на пистата, респективно след това да се отпочват действията по "Граф Игнатиево".

Към началото на ноември 2020 г. сключените договори за строителство на "Граф Игнатиево" бяха за 14 800 000 лв. 100-те милиона лева обаче са отпуснати по бюджета за 2020 г. и логиката е да се "усвоят" до края на годината. Дали това се е случило - публична информация липсва. 

Но пък новите 100 млн. лв. вече са на разположение на министерството, като ще ги отчита на база реално извършени разходи, пише в решението на правителството от 27 януари 2021 г. Дали и предстоящите поръчки  ще минават по същия път - с поръчки са стойност под прага от 10 млн. лв., които не се обявяват публично - предстои да видим.