Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

СИМОНА РУСЕВА

Звучи като шега, но не е. Самообявилият се лидер на непризнатата от никого Луганска народна република (ЛНР) Игор Плотницки предизвиква украинския президент Петро Порошенко на дуел.

Това бил старославянски обичай – лидери противници да застанат един срещу друг. Само така щял да се реши конфликтът в Украйна.

“Всеки от нас ще има право на по 10 секунданти и на по още толкова журналисти. Определянето на оръжието и мястото на дуела, който може да се предава и пряко по телевизията, предоставям на Вас. Който победи, той ще определя съдбините на страната”, посочва Плотницки в писмо до Порошенко. Ако той сразял противника си, Киев незабавно трябвало да изтегли войската си от Източна Украйна.

“Ако спасиш живота на хиляди с цената на собствения си, то всеки човек на честта е длъжен да използва този шанс. Кой има изгода да се насажда омраза, да се убиват хора и да се руши икономиката? По добре би било на всичко това да се сложи край с един честен дуел”, пише патетично Плотницки. 

Киев незабавно отхвърли подобно несъстоятелно предизвикателство.

“Плотницки е достоен за един единствен дуел – с украинското правосъдие”, написа в туитър говорителят на външно министерство Евгений Перебийнис.

Социалните мрежи загряха. Находчиви украинци предложиха оръжието за дуела да бъде шахматна дъска, както и дуелиране по познания по английски език. Ясно е, че и в двата случая Плотницки ще бъде сразен от Порошенко.

Кой всъщност е 50-годишният Игор Плотницки?

Той е известен с манията си за величие. Самообяви се за премиер на измислената ЛНР. И не само това. Сега говори за поход на проруските сепаратисти за завладяване на нови украински територии.

“Новорусия не може да обхваща само две републики (Донецката и Луганската – б. а.), закани се наскоро Плотницки.

Народни републики скоро щели за бъдат обявени и в още пет украински района и то не само в Източна Украйна.

Плотницки е служил в съветската армия през 80-те и началото на 90-те години на миналия век. След уволнението си е работил първо  като инженер, впоследствие е бил инспектор на пазари и тържища в Луганск и района. Още в началото на конфликта в Източна Украйна той се присъединява към верните на Кремъл сили. През май т. г. бе обявен за военен министър на ЛНР. През август той се самообяви за премиер. От лятото Плотницки е в черния списък на ЕС. А през октомври той спечели непризнатите от Запада избори за ръководител на ЛНР.

Положението в Източна Украйна остава напрегнато и тревожно. Напразни останаха опитите на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер за сваляне на напрежението. Това стана ясно след негов разговор в сряда с руския му колега Серегй Лавров и след това с президента Владимир Путин, който го прие в Кремъл. 

Отхвърлено беше предложението на Щайнмайер в преговорите за умиротворяване на обстановката в Украйна да бъдат включени представители на ЕС и САЩ. 

След срещата си с Путин Щайнмайер обяви: “За съжаление ние сме доста далече от сваляне на напрежението и още по-далече от намиране на политическо решение.”

Същевременно дипломат номер 1 на Берлин  предупреди да не се бърза да се окачествява като провал крехкото примирие в Източна Украйна.

Ключови думи

Коментари

Мдааа, дуелиране по познания по английски език, сигурно е много остроумна шега в този район на света. Ако не друго, то човека поне предлага избор, по местни традиции разбира се. По лошо ще е като им спретнат съдебен процес в Москва, там украинското "правителство" няма да има този избор.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.