Русия и САЩ се договориха да продължат последния останал между тях договор за контрол над стратегическите оръжия, т.нар. "Нов СТАРТ", чийто срок на действие изтича на 5 февруари, предадоха световните медии.

Президентите Владимир Путин и Джо Байдън са се договорили това в телефонен разговор, предаде РИА Новости, позовавайки се на пресслужбата на Кремъл.

По-късно стана известно, че Путин е внесъл в Държавната дума споразумение за продължаване на договора.

Русия и Съединените щати размениха вчера дипломатически ноти в израз на желанието си да удължат срока на договора Нов Старт, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Кремъл.

Информацията бе разгласена след вчерашния телефонен разговор на руския президент Владимир Путин с новия президент на САЩ Джо Байдън. Това бе първата им беседа след встъпването в длъжност на Байдън като държавен глава на Съединените щати, отбелязва Франс прес.

Кремъл съобщи, че двамата лидери са обсъдили въпроса с удължаването на срока на Нов СТАРТ, един от най-важните въпроси в дневния ред на Москва и новото американско правителство.

"Двамата президенти изразиха задоволството си от разменените днес дипломатически ноти във връзка с удължаването на срока на договора Нов СТАРТ. През идните дни страните по договора ще изпълнят всички необходими процедури за гарантиране на бъдещото функциониране на този юридически механизъм от международно значение", заяви Москва.

Според Белия дом по време на разговора си Байдън и Путин "изразиха желанието на страните си за удължаване на срока на Нов СТАРТ с пет години и постигнаха съгласие техни екипи незабавно да предприемат действия", за да може удължаването да стане факт до 5 февруари.

Кремъл съобщи, че между двете страни е постигнато принципно споразумение за удължаването на срока на Нов СТАРТ и че президентът Путин е внесъл в Държавната дума (долната камара на руския парламент) законопроект за удължаване с пет години на срока на договора.

Председателят на комисията по международните отношения на Думата Леонид Слуцки заяви, че ратифицирането на споразумението за удължаване на срока на Нов СТАРТ би могло да бъде разгледано на пленарно заседание на долната камара на руския парламент още утре.

"Постигнахме съгласие с Русия за предприемането на бързи действия за сключването до 5 февруари на споразумение за удължаване на срока на Нов СТАРТ", уточни пред Франс прес Държавният департамент на САЩ.

Договорът Нов СТАРТ, подписан между САЩ и Русия, забранява на двете страни да разполагат по повече от 1500 стратегически ядрени бойни глави. В текста му е предвидена "възможността за неговото удължаване за срок до пет години, ако Русия и Съединените щати вземат такова решение (...). През януари 2021 г. бе постигнато принципно споразумение за удължаването с пет години" на срока на договора", съобщи Държавната дума в изявление, публикувано на официалния й уебсайт.

Правителството на бившия американски президент Доналд Тръмп отказа да подпише условно удължаване на срока на Нов СТАРТ с една година с аргумента, че е необходимо ново споразумение, което да включва и Китай.