Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Не е изключено България да бъде дадена на съд, ако не предостави всички документи около назначението на своя прокурор в Европейската прокуратура.

Това заяви днес нидерландската евродепутатка София ин 'т Велд от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). Тя говори на съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджетен контрол и по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. То бе посветено на Европейската прокуратура, която скоро трябва да заработи.

Ин 'т Велд окачестви като спорни назначенията на европейските прокурори (каквито всяка държава ще има по един) от Португалия, Белгия и България. Тя поиска от трите държави и Съвета на ЕС пълна прозрачност, като предоставят всички документи за целта.

Скандалът с назначаването на европейските прокурори започна от Португалия. Наскоро .евродепутатите от ОЕ и Европейската народна партия (ЕНП) поискаха от Лисабон прозрачност около назначаването на обвинителя Жозе Гера в Европейската прокуратура. Според тях това е политически ход, тъй като Комисията по подбор е препоръчала друг кандидат – Ана Карла Алмейда.

Социалистите в ЕП обаче твърдят, че това са нападки срещу настоящото португалско председателство на Съюза.

В действителност Съветът на ЕС, който има последната дума, не е длъжен да се подчинява на решенията на Комисията по подбор.

По същия начин според либералите са действали властите в Белгия и България. И те са пренебрегнали препоръките, които са били за други кандидати.

Представителят на нашата страна в Европейската прокуратура е доскорошната съдийка Теодора Георгиева.

Коментари

Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Какъв подбор , бе, алооооо?

Какъв подбор , бе, алооооо? В България, Свинчо избира, Посерко козирува и ВСС подпечатва!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.