Италианският министър-председател Джузепе Конте се очаква да обяви днес в 10 часа българско време оставката на правителството си, предизвиквайки умишлено "пилотирана" правителствена криза, от която се надява да излезе с по-широка от досегашната парламентарна подкрепа, пише тази сутрин всекидневникът "Кориере дела сера".

 
Вестникът обаче прогнозира, че събитията няма да се развият, както иска безпартийният премиер. Той се надява на бързи консултации и ново мнозинство с участие на независими и центристки "отговорни" сенатори и на двете основни управляващи партии - левоцентристката Демократическа партия и антиелитисткото движение "Пет звезди".
 
До снощи не беше ясно кои ще бъдат новите партньори в коалицията, които да заместят напусналата лява партия "Италия вива" на бившия премиер Матео Ренци. Тя се оттегли заради несъгласия по разпределението на средствата от европейския икономически възстановителен план. През миналата седмица Конте оцеля във вотове на доверие в двете камари на парламента, които поиска след оттеглянето на Ренци, но изгуби мнозинството си в Сената, което досега му позволяваше да прокарва законодателни мерки.
 
Колебанията на премиера дали да се реши на рискования ход с оставката са продължили до 20,30 часа българско време вчера. В края на деня е пристигнало изненадващо послание от опозиционната десноцентристка "Форца Италия" на Силвио Берлускони: "Правителство на широкото съгласие или връщане към урните."
 
Според "Кориере" демократите и "Пет звезди" не виждат кой друг може да състави кабинет в този парламент освен Конте, политически неутрален адвокат и професор по право. Очаква се той да се опита да се сдобри с Ренци и да притисне евентуалните си партньори с обстоятелството, че ако не го подкрепят, може да загубят местата си във властта - страната би се запътила към ранни избори две години преди срока за редовните. В тях най-големи шансове за победа би имала крайнодясната "Лига" с лидер Матео Салвини, бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи на Конте, напуснал правителството му и превърнал се в негов яростен противник.