Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Има сериозни подозрения, че от AstraZeneca са изнесли за други клиенти произведени в ЕС дози от ваксината срещу COVID-19, съобщи „Политико“.

Това твърдят пред изданието дипломатически източници от Брюксел.

Подозренията се пораждат от опитите на компанията да се оправдае за произведените по-малки количества от препарата, заради което доставките за ЕС ще бъдат доста по-малко от очакваните. От дружеството посочили две причини – произход на материалите за препарата и проблеми с производството в завода в белгийския град Пюрс.

И втората среща на компанията с представители на съвместния управителен съвет на Еврокомисията и 27-те страни членки завърши без успех. Отговорите на AstraZeneca отново са били незадоволителни, съобщи еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду.

Вчера тя обяви, че отсега нататък всички компании, произвеждащи ваксини срещу COVID-19 в ЕС, ще трябва да изпращат предварителни уведомления винаги, когато искат да изнасят препарати в трети страни.

 
Германският здравен министър подкрепи днес предложение за ограничаване на износа на коронавирусни ваксини от Европейския съюз, предаде Ройтерс. ЕС предложи да се създаде регистър за износа на ваксини заради закъсненията на доставките от AstraZeneca’s и други проблеми със снабдяването, припомни агенцията.

“Мога да разбера, че има проблеми с производството, но тогава те трябва да засегнат всекиго по един и същи начин”, каза Йенс Шпан пред телевизия Цет Де Еф. “Не става дума за това Европа да бъде на първо място, а за справедливия дял на Европа.” 

От компанията - с опровержение, че ваксината не действа на възрастни хора

На AstraZeneka се наложи да излезе и с опровержение на съобщенията за ниска ефикасност на ваксината ѝ при възрастните хора, наричайки подобни данни "абсолютно неверни", съобщиха Ройтерс и ТАСС, позовавайки се на писмен отговор от производителя на публикации в германски медии.

По-рано вестник "Ханделсблат", позовавайки се на източници в управляващата в Германия коалиция, съобщи, че препаратът предизвиква нужната реакция на организма при хора над 65 години в едва 8 процента от случаите. Таблоидът "Билд" от своя страна съобщи, че според германското правителство европейският регулатор ще даде разрешение за използването на ваксината на "АстраЗенека" само за граждани до 65-годишна възраст.

В отговора си британският Съвместен комитет за ваксинации и имунизации подкрепи поставянето на ваксината на възрастни хора. Освен това кръвните проби, взети от по-възрастни участници в клиничните изпитвания, показват силен имунен отговор на ваксината, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

Коментари

Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

сега ще

започне едно топене между производителите на ваксина. Много хора предпочитат Астра зенека защото не е на базата на рибонуклеинова киселина.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.