Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

И втората руска ваксина - "ЕпиВакКорона" - е одобрена за финалната трета фаза на тествания и се хвали със 100% ефективност при първите две фази, съобщиха руските медии.

"ЕпиВакКорона" е пептидна ваксина, при която фрагменти от "шипчестия" протеин на SARS-CoV-2 са прикрепени към носещ протеин. Тези фрагменти се наричат пептиди. Влизането на "шипчестия" протеин е основният начин за предизвикване на имунна реакция - повечето ваксини до момента ползват този подход, просто с различен метод на пренасяне до клетките ни.

Според ранните данни от първите две фази втората ваксина е 100% ефективна, но с една уловка - при тест на 100 души. Това е нивото на тестове, които се правят основно за да се установи безопасността за по-нататъшни експерименти. Те потвърждават, че ваксината работи, но не и каква е реалната й ефективност.

В момента се провежда тест на близо 3000 души, който включва и плацебо група. А последната трета фаза ще бъде с над 30 000 души, каквито бяха и тестовете на Moderna, Pfizer и първата руска ваксина - "Спутник V". Тя е векторна, използва за пренасяне на "шипчестия" протеин аденовирус, подобно на ваксината на AstraZeneca.

Тестовете в първа фаза при нея вече текат, ваксинират се 30 хил. души. При междинни данни от 22 хил. души тя показваше 91% ефективност. Данните от първите две фази бяха публикувани след време и критикувани от различни учени по света за неточности. Руските изследователи защитиха труда си в журнал.

Десетки държави по света обаче поръчват ваксината, която е много достъпна в сравнение с тези на Pfizer и Moderna. Сред тях е държава членка на ЕС - Унгария, и още Алжир, Аржентина, Беларус, Боливия, Бразилия, Китай, Египет, Индия, Казакхстан, Мексико, Непал и Палестина. Руската традиция в производството на ваксини е известна в целия свят - бившият СССР е един от световните лидери в областта.

Коментари

Колю Колев's picture
Колю Колев
арсений

Трифонич

На Чорбанчето ваксината е със 120% ефективност! Нъцки!!!
Чичо Форий

Велика е Раша!

Велика е руската наука и техника. Но като пишете за ваксини, като пишете как половината свят ще се ваксинира с руската ваксина..... знаете ли по колко ваксини проидвежда Раша на месец? Все още не могат да постигнат 300 000 броя на месец!!! Дали в следващите 100 години ще сколасат да произведат достатъчна за да ваксинират Русия, Венецуела
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Да, дори и боят на

Да, дори и боят на демонстранти в събота се проведе с над 100% ефективност. Някои ги биха на два пъти – и на теферич, и на топло!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.