Депутатът от ДСБ Вили Лилков ще внесе утре законопроект, с който предлага 20% от данък общ доход, който е 10%, да остават в общините. Пред Клуб Z Лилков обясни, че тази идея е на Института за пазарна икономика и се подкрепя от Националното сдружение на общините.

Лилков каза, че ако се приеме подобен текст това ще означава, че в общините ще остават около 500 млн. лв. С тези пари кметовете ще могат да планират бъдещи инвестиции в общината. Според Лилков точно толкова е бил резервът, който премиерът Бойко Борисов оставяше и раздаваше на кметове, които го помолят за помощ по време на първия си управленски мандат.

"Ако тези пари остават официално в общините ще се избегне субективния момент при разпределянето им", изтъкна Лилков.

Реализацията на идеята обаче може да срещне известни проблеми, свързани с администрирането на данъците. Например, ако човек живее в София, но е регистриран в Габрово, то неговите пари трябва да отидат в града, в който е регистриран. Идеята трябва да бъде обсъдена с финансовия министър Владислав Горанов. Възможно тя да не се реализира за следващата година, тъй като няма достатъчно време, но ако се възприема по принцип би могла да стане факт от 2016 г.

Една от предизборните идеи на ГЕБ бе да се даде право на общините да повишават плоския данък с до 2% и сумата над 10% да остава за тях. Тя обаче срещна неодобрението на Реформаторския блок, които обясниха, че това означава повишаване на данъците.