Съпругата на руския опозиционер Алексей Навални - Юлия, съобщи, че е задържана от полицията в Москва по време на демонстрация в подкрепа на съпруга й, поставен под стража, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от bTV.

"Извинете за лошото качество (на снимката), светлината не е добра в затворническата кола", иронизира тя в „Инстаграм“, където качи селфи от полицейския автомобил.

По-късно руските власти обявиха, че са я освободили без да й бъде съставен протокол.

Московската полиция задържа тази вечер демонстранти, събрали се край затвора "Матроская тишина", където държат руския опозиционер Алексей Навални, предаде от мястото репортер на Франс прес.

Някои протестиращи бяха бити с палки, а стотици хора се събраха и скандираха "Свобода!" недалеч от изолатора в северната част на руската столица. После мнозина демонстранти се затичаха срещу многобройните полицаи, разположени край затвора, разказва журналистът.

Кореспондент на ТАСС съобщи от мястото, че протестиращи замерват полицаите със снежни топки, а един е хвърлил и димка. Край следствения изолатор се е образувала димна завеса. Силите на реда масово задържат хора. Улиците наоколо са блокирани.

Най-малко 2131 души са арестувани днес на демонстрации в подкрепа на опозиционера в цяла Русия, съобщи неправителствената мониторингова организация "ОВД-Инфо".

Най-малко 795 души са задържани в Москва, където според журналисти от АФП следобед е имало близо двайсетхиляден митинг и сблъсъци на демонстранти с полицията.

За момента се знае за 42 служители на реда, пострадали по време на неразрешената проява. Травмите им са леки, няма настанени в болници, съобщи за ТАСС неназован източник от медицинските среди. Пострадали има и сред протестиращите.

По повод насилието срещу полицаи Следственият комитет на Русия е образувал доследствена проверка, допълва агенцията.

Леонид Волков, съюзник на Навални, съобщи днес, че опозицията може да свика следващия уикенд нови протести с искане Навални да бъде освободен, предаде Ройтерс.

Това съобщи неправителствената организация "ОВД-Инфо", проследяваща демонстрациите в страната, предаде Франс прес.

Сред близо десетохилядното множество на митинга в центъра на Москва журналисти от АФП станаха очевидци на груби арести и сблъсъци между полицаи и демонстранти, посочва агенцията.

Според оценката на репортери на „Ройтерс“ демонстрантите в Москва са около 40 000.

Русия: САЩ да не се месят във вътрешните проблеми на други държави

САЩ би трябвало да се заловят със собствените си вътрешни проблеми и да спрат да се месят във вътрешните проблеми на други държави. Това се казва в съобщение на руското външно министерство във Фейсбук по повод коментари на американското посолство в Москва за незаконните протести днес в Русия, предаде ТАСС.

Руската полиция е задържала над хиляда души днес по време на демонстрации в подкрепа на опозиционера Алексей Навални, съобщиха правозащитници. Според оценката на репортери на Ройтерс демонстрантите в Москва са около 40 000.

Руското външно ведомство напомни, че руското посолство в САЩ изобщо не е реагирало на демонстрациите във Вашингтон на 6 януари с опити за щурм на Капитолия, нито е осъдило убийствата и арестите тогава.

"Лицемерието е инструмент на американската дипломация, станал особено опасен по време на ковид епидемията. Заловете се със собствените си проблеми и спрете да се месите във вътрешните проблеми на други държави", се казва в поста.

Министерството заявява, че протестите в САЩ са изгубили мирния си харатер заради действията на властите, нарекли впоследствие станалото атака срещу демокрацията.

Ведомството "припомня многобройни нападения на американската полиция срещу журналисти от Руската федерация, отразявали протестите в САЩ през 2020 г., за които Вашингтон не е понесъл отговорност", се казва в информацията на ТАСС.

Освен това руската дипломация нарича фейк съобщения на западните медии, че протестът в руската столица днес е събрал 40 000 души.

"Защо не и цели 4 милиона? Напомняме, че според публикуваните официални данни става дума за 4000", се казва в поста на външното министерство.