Френските лекари дадоха нова препоръка, за да се спре разпространението на коронавируса: да не се говори в обществения транспорт, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Академията на френските лекари издаде вчера нов нов наръчник със съвети, които призовават хората "да избягват да говорят по телефона" в метрото, автобусите и навсякъде на публични места, където физическото дистанциране не е възможно. Маските в страната са задължителни още от май месец, но пътниците често ги разхлабват или свалят, за да говорят по мобилните си телефони.

Някои френски експерти вече призовават за още по-строги мерки, и по-специално, за въвеждане на трети национален локдаун. В момента във френските болници има повече ковид пациенти, отколкото през октомври, когато президентът Еманюел Макрон наложи втория локдаун. Пациентите с COVID-19 вече заемат повече от половината легла в интензивните отделения в страната.

Броят на новозаразените този месец непрекъснато расте, и вече надхвърля по 20 000 души всеки ден. Франция сега има най-продължителния комендантски час заради вируса в цяла Европа - от 18 ч вечерта до 6 ч сутринта. Ресторантите и туристическите обекти са затворени от октомври.

Днес в страната се очакват протести заради уволненията, свързани с пандемията, и в подкрепа на група хора, арестувани заради участие в многолюдно парти въпреки ограниченията.

Броят на починалите от ковидвъв Франция досега е 72 647 души.