Картината, която Бойко Борисов подари на Александър Вучич, е реализъм, но не е соцреализъм, обясни в петък по бТВ авторът ѝ Симеон Кръстев. Той се самоопредели като художник, който работи по поръчка. И обясни, че за него е важно съвестно да си изпълнява поръчките. Даде и примери с Тициан.

Художникът сподели, че е силно обиден от коментарите в социалните мрежи, той просто си бил свършил съвестно работата.

„Никой не се съобразява, че авторът е вложил труд, талант, майсторство, гледат повърхностно на нещата, изпитват страшна омраза към министър-председателя, просто не мога да си го представя", оплака се той.

Симеон Кръстев разказа, че е нарисувал, каквото са му поръчали. Възложител на картината е компанията, която строи „Балкански поток" - консорцуимът "Аркад".

„Инвеститорът иска да остане в историята”, уточни Кръстев.

От компанията са се обърнали към 30 художници и всички те предложили свои картини. Кръстев е направил три, една от които е избрана да отиде като дар за сръбския президент. Готви се и изложба в НИМ с останалите.

„Всички бяхме много поласкани, защото това е една хубава, сериозна поръчка”, обясни художникът.

„От времето на Тициан са се правели поръчкови портрети на крале, на папи... не знам дали са го одумвали Тициан. От големите художници български няма някой да не е направил портрети от онова време, на Живков също, но никой не е плюел тогава”, изрази недоволство от реакциите Кръстев.

Той не приема, че това е соцреализъм, обикновен реализъм е.

"Демократичен?", попита водещият Антон Хекимян.

"И така може да се каже", съгласи се художникът.

"Какво, да направя абстрактна картина ли...", почуди се още той.

Творецът не приема и че произведението му е кич. 

"Правя картина, не е кич, че да бъда толкова оплют, с огромна омраза към някой, който си е свършил работата", добави художникът. 

Той обясни и защо работниците на картината му нямат маски за разлика от ситуацията, запечатана от снимката, чийто сюжет е пресъздал Кръстев.

"Махнах маската, защото реших, че тази картина не е във времето, което е, а ще си остане за постоянно. Надявам се, че ще се изчисти тази болест. Гледам го като форма, изкуство", каза авторът на най-коментираната напоследък работа..