Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Патриотичният фронт смекчава тона по отношение на назначението на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната, но изчаква какво ще направи премиерът Бойко Борисов и след това ще вземе решение за поведението си.

Това стана ясно от думите на Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО и съпредседател на Фронта пред Нова тв. Той коментира снощната среща между патриотите и Борисов, която по думите му не била „по тъмно“, а в съвсем нормално, макар и извънработно време – 19,30 ч.

Снощи след срещата с Борисов другият съпредседател на Фронта Валери Симеонов заяви: "Има желание от двете страни за решаване на проблема, защото ние не желаем да събаряме правителството в навечерието на зимата".

„Изразихме нашите съображения против кандидатурата. След като обявихме, че няма да имаме назначения в това правителство, но го подкрепяме, имаме право да изразим мнение“, каза днес Каракачанов.

И уточни, че целта на ПФ не била „да клатим правителството или да го събаряме“, но след като с кабинета са в партньорски отношения трябва да кажат позицията си. Помолен да коментира заплахата на Симеонов, че ако Исмаилов не бъде оттеглен, патриотите ще спрат подкрепата си за кабинета, Каракачанов обясни, че в ПФ дори не били предупредени за назначението, което предизвикало реакцията на председателя на НФСБ:

„Хората са различни, Валери Симеонов е почтен, но емоционален човек“.

И бе категоричен, че „подобно условие като коалиция не сме изразявали, това е позиция на НФСБ“. Решенията за подкрепа или оттеглянето й се взимали от Коалиционния съвет. Борисов обещал, че ще разгледа проблема и ще даде отговор.

„Проблемът не е в това, че от Патриотичния фронт сме против такива хора, които не носят български имена. И във ВМРО, и в НФСБ има хора мюсюлмани, евреи и арменци. Проблемът е, че това е кандидатура на НПСД на Корман Исмаилов, която за нас е партия на етническа основа. Така както възразяваме за участието на ДПС в управлението, така възразяваме и срещу другата партия на етническа основа“, каза Каракачанов. И уточни:

„Ако Орхан Исмаилов беше предложение на друга партия от Реформаторския блок нямаше да има проблем. Проблемът не е в името на човека. Аз лично защитих назначението на Вежди Рашидов, защото беше добър министър на културата“.

Решението на ПФ касаело и „всякакви други ромски и други партии, които съществуват на етнически принцип“. Патриотите не се интересували дали Орхан Исмаилов е компетентен и професионалист, който ще се справи като зам.-министър. Те не протестирали срещу него, мотивите им не били нито етнически, нито религиозни.

„Не го познавам, не оспорвам качествата му, става въпрос за квотата, от която е предложен“, повтори лидерът на ВМРО.

Попитан, ако Борисов остави Исмаилов на поста, какво ще е поведението на ПФ, Каракачанов обясни:

„Ние като коалиция да вземем решение“.

А помолен да коментира „така ли ще е всеки път“, щом има проблем ще има и заплаха за оттеглане на подкрепата, лидерът на ВМРО бе категоричен:

„Не казвам, че това трябва да се прави!“

Накрая той отхвърли слуховете, че ще оглави парламентарната комисия за ДКЕВР, нямало как да съвместява поста зам.-председател на парламента и шеф на комисията.

Ключови думи

Коментари

Развеселен

Според мен ПФ върви към разпад и така е по-добре. Каракачанов е по-умерен и мястото му е по-скоро с Барековата партия, в зоната на центристкия популизъм, така, както навремето беше със Стефан Софиянски. НФСБ са си клон на Атака. Скараха се затова кой да е вожд и кой - индианец.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.