Бизнесменът и издател на финансовия седмичник "Капитал" Иво Прокопиев използва ефира на бТВ, за да се обърне към свързваната с ДПС депутата Делян Пеевски верига от павилиони за бързооборотни стоки Lafka с думите:

Моля, не рекламирайте в "Капитал", ако нямате крайна нужда.

Освен това Прокопиев призова и политиците от ДПС да не хвалят изданията му от парламентарната трибуна, каквато тенденция забелязвал напоследък.

Публикуването на реклама на Lafka в последния брой на финансовия седмичник разбуни духовете в социалните мрежи и много читатели на изданието се почувстваха предадени. Прокопиев разясни:

Нямахме основание, на което да откажем тази реклама. При нас рекламната политика е напълно независима от редакционната политика и тя няма да промени отношението ни нито към Lafka, нито към Делян Пеевски, нито към ДПС, каза Прокопиев.

Според него ДПС е чудовищен конгломерат с икономическо и политическо крило.

Нямам никакъв личен интерес от случващото се с КТБ. Интересът ми е като инвеститор. Ако не беше отгледан моделът КТБ днес всички българите щяха да са два пъти по-богати, отколкото са днес, коментира Прокопиев.

Според него в седмицата след 4 декември когато започва изплащането на гарантираните депозити в КТБ ще има гигантско преразпределение на пари в държавата.

Става дума за 3,5-3,7 милиарда лева. Възможно е да има ръст на пазара на недвижими имоти, а също и някои банки ще привлекат значителни средства, обясни Прокопиев.

Той поиска и смяната на шефа на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев. Според Прокопиев неговата институция заедно с БНБ и прокуратурата носи основна вина за случилото се в КТБ.

Сега името му дори се обсъжда като евентуална кандидатура за шеф на БНБ, което е абсурдно. Регулаторите са виновни и трябва да понесат отговорност, каза Прокопиев.

По повод медийните изявления на Мавродиев за близки отношения и общи действия между Прокопиев и БСП депутата Георги Кадиев, издателят заяви:

Това е лъжа. Мавродиев или ще трябва да се извини или ще го съдя.

Прокопиев уточни, че досега вече е завел две дела срещу шефа на КФН - едното за клевета, а другото - за нанесени вреди. Според Прокопиев ведомството на Мавродиев редовно се опитвало да оказва натиск върху компаниите му.

След всяко мое телевизионно интервю от КФН ми пращат актове на стойност от 30 000 до 100 000 лева. Но те трябва да бъдат доказани в съда, каза Прокопиев.