Администрацията на Байдън предлага на Русия петгодишно удължаване на договора Нов СТАРТ, ограничаващ броя на стратегическите ядрени оръжия на САЩ и Русия, съобщиха американските власти в четвъртък, цитирани от Асошиейтед прес.

Предложението е било съобщено на официални представители на Руската федерация, според двама източници на "Вашингтон пост". 

Съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан планирал да предаде предложението за удължаване на руския посланик в САЩ Анатолий Антонов в четвъртък следобед.

Договорът трябва да изтече на 5 февруари и е последното останало споразумение, ограничаващо американското и руското ядрено оръжие. Подписан през 2010 г. от Барак Обама и Дмитрий Медведев, той ограничава двете страни до не повече от 1550 разположени ядрени бойни глави.

Президентът Доналд Тръмп беше силно критичен към сделката, твърдейки, че тя поставя САЩ в неравностойно положение. Администрацията му започна да преговаря с Русия едва през 2020 г. Тръмп настоя Китай да бъде добавен към договора, но Пекин категорично отхвърли идеята.

Байдън, който посочи по време на кампанията, че подкрепя удължаването на Нов СТАРТ, не предлага никакви промени, каза американският представител. Това почти сигурно означава, че Москва ще се съгласи на удължаването, след като през миналата година на няколко пъти изрази готовност да го направи.