Шестима от 10 европейци смятат, че Китай ще се превърне в едноличната световна сила до края на десетилетието. Това са изводите от проучване на Европейския съвет за външна политика.

В изследването от края на 2020 г. са анкетирани 15 000 души от 11 европейски държави - Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша, Испания, Швеция, Великобритания и Португалия.

Седемдесет и девет процента от анкетираните в Испания, 72 на сто в Португалия, 72 процента в Италия и 63 на сто във Франция заявяват, че Китай ще изпревари САЩ като водеща световна суперсила през следващото десетилетие.

Най-оптимистично настроени за американското надмощие са анкетираните от Унгария и Дания, но дори и сред тях 48 процента смятат, че комунистическата страна ще се превърне в едноличен лидер на глобалната сцена до 2030 г.

Малко над 32 процента от всички респонденти - и неочакваните 53 процента от анкетираните в Германия - смятат, че след вота в полза на Тръмп на американците не може да се вярва. 

Шейсет и един процента от анкетираните определят политическата система на Америка като "счупена" - най-много са във Великобритания (81%), Дания (71%) и Германия (71%). 

Според проучването 51% от хората не смятат, че Америка на президента Джо Байдън ще преодолее вътрешните проблеми и ще се опита да се пребори с международни предизвикателства като климатичните промени, конфликтите в Близкия изток, отношенията с Китай или сигурността на Европа. 

Само 10 на сто от анкетираните възприемат САЩ като "надежден" партньор в сферата на сигурността, докато поне 60 процента сред запитаните от всяка страна се съмняват, че държавата им може да разчита на подкрепата на САЩ в случай на криза. Авторите споделят, че геополитическите последици от тази промяна са значителни: две трети от анкетираните заявяват, че сега е важно Европа да се грижи за собствената си отбрана, включително 72% в Португалия, 71% в Швеция, 70% във Франция и 69% в Полша.

"Европейците харесват Байдън, но те не мислят, че Америка ще се завърне като глобален лидер, споделя директорът на мозъчния тръст Марк Ленърд, цитиран от "Гардиън". - Когато Джордж У. Буш бе президент, те бяха разделени по въпроса дали Америка трябва да използва своята власт. Сега, когато Байдън влиза в Белия дом, те са разделени по въпроса дали Америка въобще притежава власт."

Поне половината от респондентите от всяка анкетирана държава заявяват, че биха предпочели правителството им да запази неутралитет при конфликт между САЩ и Китай. В анкетираните 11 държави само 23 процента от европейците смятат, че държавата им трябва да застане на страната на Вашингтон срещу Москва, като 59 процента предпочитат неутралитета.

"Ясно е, че турбулентното президентство на Тръмп е оставило безспорен отпечатък върху отношението на Европа спрямо САЩ, споделя председателят на Центъра за либерални стратегии Иван Кръстев, който е и член на Европейския съвет за външна политика. - Повечето европейци са скептични относно капацитета на САЩ да оформят света. Заради това мнозина, за добро или лошо, предпочитат ЕС да заеме по-независима роля в света."

Между 38 и 48 процента от анкетираните в седем държави смятат, че ЕС трябва да има по-строга международна позиция по въпроси като търговията, данъчното облагане и регулирането, докато повечето страни определят Германия за по-важна държава от Съединените щати.

Анкетата разкрива също, че в девет от 11-те държави - Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша, Испания и Швеция, - където е задаван същият въпрос през предходните години, средният дял на хората, твърдящи, че политическата система на ЕС функционира добре или много добре, се е повишил от 46 на 48 процента.

"Племената" на Европа

Изследователите на Европейския съвет за външна политика разделят анкетираните в 4 "геополитически племена": "Вярваме в Америка", "Вярваме в Европа", "Вярваме в Запада", "Вярваме в упадъка".

Най-голямото от "племената" е "Вярваме в Европа", като към него принадлежат 35 процента от анкетираните. На второ място е "Вярваме в упадъка" - 29 процента.

На трето място са жителите на "Вярваме в Запада" - 20 процента, като те са концентрирани предимно в Унгария (50 процента) и Полша (48 процента).

Най-малкото по население е "племето" "Вярваме в Америка" - едва 9 процента от участниците в проучването.

7 процента от анкетираните не се вписват в нито една от групите.