Президентът Доналд Тръмп подписа изпълнителната заповед, ограничаваща американските държавни покупки на дронове и компоненти за тях, произведени в страни противници на САЩ, към които сегашното американско правителство причислява Русия, Китай, Иран и Северна Корея, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Заповедта изисква от държавните агенции да направят оценка на риска за съществуваща правителствена флота от дронове, произведени от или с части от цитираните страни. Агенциите трябва да очертаят потенциалните стъпки за намаляване на риска, включително чрез анулиране на договори за доставка или сваляне на съответните безпилотни апарати от въоръжение.

"Използването на апарати, произведени от нашите противници, застрашава националната и икономическата ни сигурност", се посочва в указа.

"Операциите на правителството на САЩ с използване на дронове засягат събирането и съхранението на поверителна информация... Политиката на САЩ се състои в това да се предотврати използването на средства на данъкоплатците за покупка на апарати, създаващи неприемлив риск (за националната сигурност), или на програмно осигуряване, на жизненоважни електронни компоненти на апарати, произведени от чуждестранни противници. Политиката се състои в насърчаване на използването на апарати местно производство", се казва в текста.

През декември американското министерство на търговията прибави китайската компания SZ DJI Technology Co, най-голямата производителка на дронове в света, към правителствения черен списък заедно с десетки други китайски компании, припомня Ройтерс.

През януари 2020 г. вътрешното министерство на САЩ приземи своите 800 произведени в Китай дрона и каза, че ще ги използва само в извънредни ситуации. Министърът Дейвид Бернхард нареди ведомството му да спре покупките на произведени в Китай дронове.

През май 2019 г. министерството на вътрешната сигурност предупреди американските компании за опасностите за техните бази данни, които според него създават китайските дронове.