Италианският премиер Джузепе Конте получи снощи важния вот на доверие в Камарата на депутатите, от който зависеше оставането му на власт, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

През миналата седмица един от по-малките коалиционни партньори в правителството - партията "Италия вива" на бившия премиер социалдемократ Матео Ренци - се оттегли от коалицията и предизвика политическа криза насред епидемията от новия коронавирус.

Ако Конте беше загубил вота, щеше да бъде принуден да подаде оставка.

След като италианският премиер призова опозицията и независимите депутати да подкрепят правителството му, той спечели вота в долната камара с 321 на 259 гласа. Разликата е по-голяма от очакваната.

Днес обаче Конте се изправя пред по-трудно изпитание в горната камара на парламента - Сената, където мнозинството на правителството бе крехко още преди хората на Ренци да излязат от кабинета.

"Италия вива" имаше двама министри. Ренци се скара с Конте за това как да бъдат използвани най-добре парите от европейските фондове за икономическо възстановяване след пандемията.

Ако сега Конте не намери нов партньор на левоцентристката си коалиция или не се споразумее с лидера на "Италия вива", вероятно ще се стигне до нови парламентарни избори.

Според прогнозите те ще донесат успех на крайнодясната популистка партия "Лига" на Матео Салвини.