"Ресторантьорите, хотелиерите... със сигурност са много важен бранш, но в момента не са ни приоритет."

Това коментира министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в понеделник по повод натиска по-бързо да бъдат отворени заведенията. Днес оттам посочиха, че компенсациите за принудителното им затваряне се бавят и обявиха протестна готовност.

По повода Ангелов обясни, че трябва да се гледа цялостната картина и до какво ще доведе такова отваряне, а за него няма значение дали от въпросните браншове го одобряват или харесват, "важно е да бъда полезен на българските граждани".

"Моят дълг е към всеки отделен български гражданин. Не считам, че това ще доведе до резултат, полезен за всеки български гражданин", каза още Ангелов.

"Всичко, което преценим, че бихме могли да разхлабим, ще разхлабим като мерки. Нека не позволим на нетърпението да ни изиграе лоша шега", обясни той.

Министърът посочи и кои били приоритетите - здравеопазване, образование, спорт.

За поетапно отваряне на ресторанти и заведения заговориха тази сутрин - паралелно социалната министърка Деница Сачева и министърката на туризма Марияна Николова. 

Ангелов съобщи още и как се обмисля да стане връщането на по-горните курсове от 5.-12. клас в училище, по-голямата част от тези ученици са на дистанционно обучение от началото на ноември. Това ще става поетапно - като се обмисля да има редуване на три седмици.