Красива природа, но лоши скали. И "майсторско управление" в коронакризата. Така Бойко Борисов описа страната в пореден епизод от премиерските обиколки с цел инспекция на обекти. Този път дестинацията бе община Лъки, а придружители бяха вътрешният министър Христо Терзийски, регионалният зам.-министър Николай Нанков и областната управителка на Пловдив Дани Каназирева. За споменатата община ще се отпуснат пари за укрепване на скали и пътища, става ясно от презентацията на министър-председателя. Конкретният повод - надвиснала над имоти скала в Дряново.

„Природата ни е много красива, но скалите са ни много лоши (премиерът обича да лансира и версията, че държавата ни е красива, но много трудна за строителство - б.р.). При тези температури водата, която е замръзнала в скалите, води до това да започнат да падат. Виждате какви скални маси в момента се отнемат, за да се разширяват пъищата. 53 млн. лв. дава държавата за това. Парите са по сметките, започва се фрезоване, алфалтиране на няколко места, прави се разширяване и се правят канавките“, разясни дейностите Борисов и даде пример със случая по пътя за Рилския манастир - прясно ремонтиран и открит от самия него, но след няколко дни свлачище го затрупа.

И обобщи: "Трябва да се потърсят алпинисти, защото на Рилския манастир няколко пъти падаха скални маси и добре, че нямаме жертви. По пътя за Рилския манастир има 80-90% е наклонът и могат да работят само алпинисти.“

Премиерът в присъствието на кмета на Лъки Валентин Чавдаров (ДПС), който няколко пъти бе приканен да потвърди как министър-председателят не дели общините според управляващите в тях партии, обясни как вътрешният министър Христо Терзийски днес ще събира Щаба за бедствия и аварии, защото има проблеми на много места. И ги изброи - Петърч, Костинброд, Гоце Делчев, деретата по Брезница, Дъбница и др. 

Последва преглед на "отпуснатите пари" за Родопите, които от около седмица са основна сцена на премиерските прояви на живо от фейсбук. Днес на място имаше и няколко журналисти, но прякото излъчване не улови дали са били задавани "странични" въпроси. 

Борисов не пропусна да отговори задочно на президента Румен Радев и политическите си опоненти на тема как се харчат парите на данъкоплатците. 

„Много бих искал, когато следващия път президентът се изказва, да каже кои пари да спрем. Той казва, че се харчат много пари. Да каже: "Борисов, незабавно спри 106 млн. лв. на месец за пенсионерите (това са 50-те лева към пенсиите месечно, които правителството раздава в коронакризата и предвижда да продължи да го прави до парламентарните избори - б.р.), 15% увеличението на полицаите (полицаите протестират, защото за други администрации "на първа линия" увеличението е значитерно по-голямо - б.р.), спри двойното увеличение на заплатите на учителите, спри парите за кметовете!" Да каже кои пари да спрем - за хората на първа линия, за мерките 60/40, 80/20 и 75/0? Да каже: "Спрете АМ „Хемус“, защото не е важно за Варна и Търново, спрете Ботевград - Мездра, Монтана - Враца - Видин, спрете АМ "Европа"... (при инфраструктурните проекти критиките най-често са за качеството и начина на избор на изпълнители - б.р.).

Борисов обобщи - отново, - че правителството му се справя добре с управлението на коронакризата, защото на други места имало вечерен час.

"Виждате в другите държави в какви тежки условия са. В България с майсторско управление в момента сме добре и бизнесът работи“, допълни той.

След това посети Бачковския манастир.

Малко по-късно се разбра, че правителството ще отпусне над 3 млн. и 700 хил. лв. на общините Костинбжрод, Гоце Делчев и Столична оибщина за справяне с наводненията. Това бе съобщено от вътрешния министър Христо Терзийски. Предстои това решение да бъде прието от правителството. Очакват се заявките и от останалите общини, които бяха потърпевши от наводненията.