Канцлерката на Германия Ангела Меркел иска "мегалокдаун" - почти пълно затваряне на страната заради страха от бързо разпространяващия се нов щам на коронавируса, открит във Великобритания, пише в. "Билд", цитиран от БТА.

Според вестника, цитиран и от Ройтерс, тя обмисля да спре обществения транспорт както в градовете, така и по междуградските линии, но все още не е взето решение за предприемане на такива стъпки.

Страната регистрира на ден по около 15 смъртни случая на милион души, което е повече от САЩ (13 смъртни случая). Първоначално Германия се справи по-добре с пандемията от съседите си, благодарение на стриктната карантина през пролетта, но през последните месеци регистрира рязък скок в инфекциите и смъртните случаи.

Според института "Роберт Кох" хората не взимат вируса достатъчно на сериозно, а ограниченията не се прилагат така последователно, както по време на първата вълна.

От събота полицейският час във Франция ще започва от 18 ч., а не от 20 ч., както досега. Новите правила, целящи забавяне на разпространението на коронавируса, ще важат поне 15 дни, съобщи премиерът Жан Кастекс, цитиран от Ройтерс.

Кастекс каза на пресконференция, че засега няма нужда от нова обща карантина.

Коронавирусът отне живота на над 69 000 души във Франция. Страната се нарежда на седмо място в света по този показател. Франция има най-много регистрирани заразени с коронавирус в Западна Европа и е на пето място в света с над 2 830 442 случая.

Според Кастекс ситуацията е тревожна, тъй като честотата на инфекциите е висока, а натоварването върху болниците е голямо.

Великобритания обяви днес, че забранява временно влизането в страната на пътници от всички държави от Южна Америка, Панама, Кабо Верде и Португалия. Забраната се налага заради новия вариант на коронавируса, открит в Бразилия, предадоха световните агенции.

Мярката влиза в сила от 4 ч. по Гринуич утре и не важи за британски и ирландски граждани, както и за пътниците, които имат разрешително за пребиваване в Обединеното кралство. Изключение се прави и за португалските шофьори на тирове, превозващи стоки от първа необходимост, поясни британският министър на транспорта Грант Шапс.

Ръководителят на Държавната здравна служба на Чехия Павел Бржезовски обяви днес, че подава оставка след няколко съобщения за нередности при разпределянето на ваксините срещу коронавируса, предаде ДПА.

Според новинарския сайт Seznamzpravy.cz 1000 дози от ваксините са били разпределени за служители на Държавната здравна служба и техни роднини, независимо от възрастта им. Разкритията предизвикаха остра критика от страна на опозицията.

Бразилия ще започне програмата си за ваксинация срещу коронавируса следващия четвъртък, заяви сенатор Нелсиньо Трад, цитиран от Ройтерс. Това е най-конкретната досега прогноза за началото на силно критикуваната програма за разпределяне на ваксините в Бразилия, отбелязва агенцията.

Трад заяви пред Ройтерс, че е бил информиран от кметове, които са разговаряли със здравния министър Едуардо Пазуело. В същото време ръководителят на сдружението на кметовете каза, че целта е ваксинацията да започне на 20 януари.

Президентът Жаир Болсонаро, който е остро критикуван за реакцията си на пандемията, тъй като Бразилия е на второ място в света по починали от КОВИД-19 след САЩ, е под нарастващ натиск, защото втората вълна на инфекциите е по-силна от първата.

Правителството още не е съобщило официална дата за начало на ваксинацията, но заяви, че това не може да стане преди 20 януари.

Правителственият имунизационен план се основава на прилагането на две ваксини - на Астра/Зенека и на китайската компания "Синовак Биотех". И двете кандидатстват за разрешение за спешно използване в Бразилия и се очаква здравният регулатор Анвиса да реши в неделя дали да ги одобри

Кой какво ограничава в момента в Европа (СПРАВКА)

За да се справят с разпространението на коронавируса, страните в Европа, а и извън нея, въведоха режим на локдаун и вечерен час с различна степен на строгост, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА, предлагайки справка за мерките в 27-те страни от Европейския съюз и някои съседни на ЕС държави.
Австрия е в трети локдаун. Хората могат да излизат от дома си само за да ходят на работа, за посещение при лекар, за физически упражнения или за да си купят храна. В страната няма вечерен час.
Във френскоезичния белгийски район Валония действа полицейски час от 22 ч. до 06 ч., а във фламандскоезична Фландрия - от полунощ до 05 ч.
В Хърватия има ограничение за събиранията. Кафенетата и ресторантите са затворени, но няма вечерен час.
Кипър е в локдаун, а освен това от 21 ч. до 05 ч. там действа вечерен час.
В Чехия също има вечерен час от 21 ч. до 05 ч.
Франция е с най-продължителен вечерен час в ЕС. В 25 района в Източна Франция той продължава от 18 ч. до 06 ч., а в останалата част от страната - от 20 ч. до 06 ч. В този период не може да се пазарува и излиза. Разрешени са само кратки разходки за извеждане на куче. Хората, които трябва да отидат на работа по време на вечерния час, трябва да имат бележка от работодателя си. Нарушителите на вечерния час подлежат на глоби.
В някои от 16-те провинции на Германия има вечерен час, но в столицата Берлин няма.
Гърция е в локдаун. Движението на хората през деня е ограничено. Освен това има вечерен час от 21 до 05 ч.
В Унгария има вечерен час от 20 до 05 ч.
В Ирландия е в локдаун. Разрешава се излизане, за да се ходи на работа, за учене, други важни дейности или физкултурни упражнения в радиус от 5 км от дома. Няма вечерен час.
Италия има вечерен час от 22 до 05 ч.
Латвия е въвела същия вечерен час, но само от петък вечерта до неделя сутрин.
В Литва и Малта няма вечерен час.
В Люксембург има и той е от 23 до 06 ч.
В Нидерландия е в сила стриктен локдаун и той ще трае поне до 9 февруари. Вечерен час няма, но се обмисля въвеждането му.
В Полша са затворени моловете. Изключение се прави за намиращите се в тях аптеки, ателиетата за химическо чистене, фризьорски салони и магазини за хранителни стоки. Ресторантите предлагат само храна за вкъщи. Затворени са хотелите и спортните съоръжения. Няма вечерен час.
Португалия от утре е в строг локдаун. Хората трябва да си стоят у дома, включително да работят от къщи. Училищата ще останат отворени. Ще работят също компаниите за основни услуги.
В Румъния има вечер час от 23 до 06 ч. Действат локални локдауни, но те не са строги.
Словакия е в локдаун, може да се излиза само за работа и по други неотложни причини.
В Словения действа вечерен час от 21 до 06 ч.
В различните области на Испания вечерният час започва между 22 и 24 ч. и продължава до 05-07 ч.
В България, Дания, Естония, Норвегия, Швеция и Финландия няма нито локдаун, нито вечерен час.
И четирите района на Великобритания (Англия, Шотландия, Северна Ирландия и Уелс) са в локдаун. Хората могат да излизат само по неотложни причини и за физически упражнения. Училищата са затворени, като изключение се прави само за децата на работещи в ключови сектори. Няма вечерен час.
В Русия и други бивши съветски републики няма нито локдаун, нито вечерен час.
В Турция през уикендите действа целодневен локдаун и вечерен час от 21 до 05 ч.