Почти целият пленарен ден на парламента днес премина в дебати по повод последните проливни дъждове и наводненията, които те причиниха. Четирима министри дадоха отчет пред депутатите. Те обаче бяха привикани от парламентарната група на ГЕРБ и всичко приличаше повече на пиар акция и предизборна пропаганда.

От управляващите обясниха, че прекомерни валежи и природни бедствия е имало и ще има. независимо кой е на власт. От опозицията им отговориха, че на властта винаги някой друг й е виновен за собствената й некомпетентност - ту "глобалното затопляне", ту "многото дъжд", ту "Дядо Боже".

Вътрешният министър Христо Терзийски заяви, че Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" е реагирала на 268 сигнала. И допълни, че изпълнителната власт е предприела всички мерки.

Енергийната министърка Теменужка Петкова се похвали, че енергийната система е стабилна.

"Реагира се адекватно. Гражданите да са спокойни", призова Петкова.

В подобен дух беше и изказването на икономическия министър Лъчезар Борисов.

Единствено министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро от "Обединени патриоти" си позволи да посочи, че има проблеми. Той обаче хвърли основната вина върху онези кемтове, които не са почистили коритата на реките и те са затлачени. Димитров сравни валежите след глобалното затопляне като "душ с вода от 160 бойлера" и призова хората да не си изхвърлят "телевизори, хладилници и др." в реките.

Депутатите от ГЕРБ съвестно изпълниха своята роля и благодариха на правителството за добрата реакция.

Според Крум Зарков (БСП) България е в постоянно бедствено положение през последните години.

"Всъщност не положението е бедствено, управлението е бедствено. Това е заплахата към българските граждани. Пълна демонстрация на абсолютната правителствена безпомощност по темата за водите. Сякаш е нормално една страна само за няколко седмици и месеци да мине от заплаха за суша в заплаха за наводнения. От истинска суша - до наводнение. От безводие - до цунами. Сякаш е напълно нормално хората половината част от годината да се чудят дали ще им потече вода от чешмата, а в другата част от годината да се чудят дали ще им се наводнят холовете и мазетата. Имало дъжд, видите ли. Много дъжд даже има. Вярно? Така ли?", заяви Зарков.

И допълни, че за управляващите има различни виновници - ту е "глобалното затопляне", ту е "многото дъжд", ту е "Дядо Боже".

"Кой ли е не е виновен за вашата абсолютна некомпетентност?", обобщи Зарков.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов определи критиките на опозицията, като глупава политическа агитация.

"Нашето отношение е изключително и с благодарност ние приемаме обясненията на хора, които си вършат работата. На хора, които обясняват с човешки думи, които са вътре в материята. Валежи прекомерни ще има, както е имало. Природни бедствия ще има. Искам катогерочно да заявя, че няма значение кой управлява държавата, когато има природно бедствие. То не се съобразява с политическата конюнктура. В случая има адекватни действия", заяви Симеонов.