Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Върховният съд на Южна Корея потвърди днес 20-годишната ефективна присъда на бившата президентка Пак Гън Хе по обвинения в корупция, довели до импийчмънт и отстраняването й от власт през 2017 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това слага край на дългата юридическа сага по оспорване на обвиненията срещу нея и на самата присъда и открива възможност тя да бъде помилвана.

Пак, която сега е на 68 г., стана през 2013 г. първият демократично избран президент на страната, отстранен от власт след скандал за получаване на огромни суми, равняващи се на десетки милиони долари, от големи южнокорейски концерни за нуждите на нейното семейство и нейните фондации. Разнищването на аферите доведе до вкарването в затвора и на шефовете на два концерна.

Според присъдата тя трябва да плати и глоба от около 18 милиарда южнокорейски вона (16,4 млн. долара).

Пак е дъщеря на бившия южнокорейски диктатор Пак Чжон Хи, дошъл на власт с военен преврат през 1961 г. и убит през 1979 г.

Дали и кога тя може да бъде помилвана е деликатен политически въпрос в страната, където Пак има много привърженици, но и много противници. Неотдавнашно проучване показа, че мненията по въпроса са разделени поравно - по 48 процента.

Дясната Наша републиканска партия заяви в декларация, че Пак е невинна и настоя за незабавното й освобождаване от затвора. Лидерът на управляващата Демократическа партия Ли Нак Йон неотдавна също допусна възможността за президентско помилване за Пак и за друг бивш президент - Ли Мюн Бак, който също е в затвора за корупция - в името на националното единство.

Говорител на Синята къща - канцеларията на сегашния президент Мун Дже Ин, отговаряйки на зададен му въпрос, каза, че е неуместно темата да се повдига веднага след решението на Върховния съд.

Един от главните помощници на Мун Дже Ин, който е либерал, каза, че президентът ще вземе решение по въпроса за помилването на Пак, което ще отразява волята на народа.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.