Рекорден брой смъртни случаи от COVID-19 за едно денонощие бяха регистрирани в Германия - близо 1250, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е станало въпреки строгия локдаун в страната с цел ограничаване на новия коронавирус, който причинява това заболяване.

Институтът "Роберт Кох" съобщи днес за 1244 починали от COVID-19 за изминалите 24 часа. Предишният рекорд от 1188 смъртни случая от причиняваното от новия коронавирус заболяване бе отчетен на 8 януари.

Общият брой на смъртните случаи в Германия от COVID-19 доближава 44 хиляди (43 881).

През последното денонощие в страната са били регистрирани 25 164 новозаразени с коронавируса. Общият брой на случаите на коронавирус в Германия достигна 1 978 590. Страната е на десето място в света по този показател.

Германските власти се опасяват, че заради по-малкото тестове около Нова година тези числа може да не отразяват пълната картина, отбелязва ДПА.

Федералната канцлерка Ангела Меркел и министри от нейното правителство предупредиха, че локдаунът може да бъде удължен и след края на месеца. Меркел ще се срещне с премиерите на 16-те германски провинции на 25 януари, за да обсъдят противоепидемичната стратегия.

Първа жертва на коронавируса в Китай... от 8 месеца насам

В Китай бе регистриран първият смъртен случай от COVID-19 през последните осем месеца, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че в последно време страната се бори с нови огнища на епидемията, която до голяма степен бе овладяла на своя територия.

Смъртният случай от COVID-19 е бил регистриран в североизточната китайска провинция Хубей, съобщиха днес здравните власти. Голяма част от новите заразени в страната напоследък са откривани именно там.

Общият брой на починалите в Китай от причиняваното от новия коронавирус заболяване вече е 4635. Страната бе регистрирала за последно смъртен случай от COVID-19 през май миналата година.

Китайските здравни власти съобщиха още днес за 138 нови заразени с коронавируса през последното денонощие. Това е най-големият брой от март 2020 г.

Венецуела регистрира руската "Спутник V" 

Здравното министерство на Венецуела регистрира за ползване на територията на страната руската ваксина против новия коронавирус "Спутник V", съобщи Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ), цитиран от ТАСС и БТА.

"Регистрацията е осъществена при ускорена процедура за спешни случаи. По аналогична процедура ваксината "Спутник V" вече е регистрирана в Аржентина, Боливия, Сърбия, Алжир и Палестина", се казва още в изявлението.

Доставките на ваксината ще се извършат със съдействието на международни партньори на РФПИ от Индия, Китай, Южна Корея и други страни.