Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Видеонаблюдение в реално време на преброяването на резултатите от изборите в секционните избирателни комисии - това е една от промените в Изборния кодекс, за които настояват от  "Демократична България". Обединението е изпратило в Народното събрание предложенията си за ремонт на закона. Идеята за онлайн излъчване на обработването на бюлетините чрез централизирана стрийминг платформа бе лансирана и на 9 януари пред президента Румен Радев.

Тогава от ДБ посочиха, че са готови да предоставят платформата си “Ти броиш” за целите на излъчването. Чрез нея ще се извършва паралелно преброяване в деня на вота, а данните от протоколите от секционните комисии ще бъдат публично достъпни.

Проектът за промени в Изборния кодекс предвижда гражданите да могат да следят действията по преброяване на гласовете, съставянето и подписването на протокола, както и опаковането на изборните книжа в реално време. Предвидено е всяка секционна избирателна комисия (СИК) да излъчва процеса така, че да има пряка видимост на бюлетините по време на преброяването и на съставянето на протокола за резултата от вота. 

Видеокадрите да са достъпни свободно и безплатно на интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК), а право на излъчване да имат и лицата, които имат достъп до изборното помещение по време на броенето – застъпници, наблюдатели, кандидати, представители на медиите и др.

"Целта е преброяването да се излъчва на единна платформа, която да осигурява проследяването на процеса по избирателни секции. Централната избирателна комисия осигурява платформата и техническата възможност на секционните избирателни комисии да предават на живо действията по преброяването на гласовете и съставянето на протоколите им”, е записано в проекта.

Другото предложение на ДБ за изменения в Изборния кодекс е свързано с възможността за събиране на подписки за подкрепа на партии, коалиции и инициативни комитети и по електронен път. От “Демократична България” изтъкват, че на фона на пандемията от коронавирус и изисквания за социална дистанция, присъственото събиране на подписи е предпоставка за повишен здравен риск и би довело до демотивиране на избирателите.

Предвижда се освен съществуващото изискване за саморъчно поставен подпис, да се даде възможност и за участие в електронни подписки чрез електронен подпис. Освен това от  ДБ предлагат гражданите да могат да се включват в подписките, като удостоверят самоличността си  чрез персонален идентификационен код (ПИК) на Националната агенция за приходите. За целта е необходимо да бъде уреден специален ред за използването на ПИК в изборния процес.

“Съществува обаче сериозен риск от изтичане на ПИК на НАП, тъй като, за разлика от квалифицираните електронни подписи, тайният компонент не е защитен от хардуерно устройство. Поради това предлагаме подписите с ПИК да се събират единствено на интернет страницата на Централната избирателна комисия. По този начин партиите и коалициите няма да имат достъп до ПИК, а фишинг атаки ще са по-малко вероятни и по-малко успешни”, се посочва в мотивите към законопроекта. 

Коментари

Хм

"Забравили ли са, че изборният кодекс всъщност е кодексът на Мая Манолова – тя е неговият автор? Не помнят ли, че всеки участник в изборите може да регистрира застъпници, които наблюдават броенето на резултатите (чл. 210 ИК)? Впрочем ДБ обяви, че вече имат набрани 6000 души. Не знаят ли, че всяка партия, коалиция или инициативен комитет има право на ксерокопие от протокола на СИК веднага след неговото подписване, много преди да отиде в РИК? (чл. 36. т.8 ИК). По този начин от ГЕРБ правим паралелно преброяване на гласовете от 2009 г. Не са ли разбрали, че СИК се състои от между 7 и 9 представители на политически партии, но не по-малко от 5, като почти навсякъде са 7 (Чл. 35 ИК). Във всяка една има представители на ГЕРБ, БСП, ДПС, ОП, Воля и ДБ. Те могат да преотстъпят бройки и на непарламентарно представени партии. Или нямат доверие на излъчените от тях самите представители? По принцип БСП и ГЕРБ имат 1 представител в ръководството на всяка секция (3-ма души). Т.е. без подпис на представител на най-голямата опозиционна партия не може да се приключи броенето. Сигурно много добре знаят отговорите. Не бих искал дори да си помисля, че са толкова некомпетентни. Просто наблюдаваме поредния епизод на Радев от сериала „Изборите ще са опорочени“, за да извлекат лични политически ползи." breaking.bg/novini/забравиха-ли-радев-и-участниците-в-сбирките-му-че-автор-на-изборния-кодекс-е-на-мая-манолова/
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

Ха ха

Ще седим да гледаме как броят. Та комисията за какво е ? Май където има генерали /тук е АА/ нещо политиката не я бива.
Stoqn Petrov's picture
Stoqn Petrov
chrome

От неосъществими по

От неосъществими по-неосъществими и безумни идеи дават ДБ.
Danail Rumenov's picture
Danail Rumenov
Danail R

От ДБ винаги и само искат,

От ДБ винаги и само искат, което им е изгодно на тях и спонсорите им, известни на цяла България.

.

Тези хора толкова се компрометираха, че отдавна нямат право да искат каквото и да е

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.