Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентът Румен Радев ще проведе днес още срещи с извънпарламентарни политически партии като част от поредицата консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори.

Държавният глава ще разговаря с представители на "Републиканци за България" на Цветан Цветанов, АБВ, политическия проект "Ние, Гражданите" и партия МИР, пише БНР. 

Консултациите започнаха на 5 януари с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и здравни експерти. 

Припомняме, че вчера Радев срещна с други четири извънпарламентарни формации, а през седмицата проведе консултации с Обществения съвет към ЦИК и ръководството на Националното сдружение на общините.

По време на вчерашната среща представителите на "Демократична България" и Радев се обединиха около искането за възможност за онлайн излъчване на броенето на бюлетините. Според съпредседателя на извънпарламентарната формация Христо Иванов това е изключително важна мярка и обединението е готово да направи за депутатите законодателни изменения в тази посока.

Държавният глава също смята, че трябва да има възможност броенето на бюлетините и отчитането на резултатите от вота да се излъчват на живо от наблюдателите и застъпниците на изборите.

В момента изборното законодателство не позволява видеонаблюдение на изборния процес, а различни предложения в тази посока на ДПС и "Воля" бяха отхвърлени през 2019 г. от мнозинството в парламента.

По-рано и от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" имат единствена тревога за изборите - че те ще бъдат правени от ГЕРБ, което поставя сянка на съмнение доколко ще бъдат честни.

По-късно председателят на "Изправи се.БГ" Мая Манолова каза на срещата с държавния глава, че институциите се опитват да саботират изборите, заради което извънпарламентарните партии, неправителствените организации и гражданите трябва да направят паралелна Централна избирателна комисия, която да обяви резултатите от вота.

За разлика от консултациите досега, срещите с партиите извън парламента са закрити, а медиите могат да заснемат само началото им.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.