Неувяхващата тема за пушенето на закрито пак изплува от дебрите на парламента. Депутатите от "Атака" са внесли предложение за връщане към стария режим, съобщава Би Ти Ви. Хората на Волен Сидеров направиха впечатление със своята законодателна активност още през първия работен ден на НС като внесоха в деловодството всичките си законопроекти от предишни парламенти.

Аргументите на "Атака" да предлагат отново да се либерализира режимът на пушене на закрито са известни. Забраната вредяла на бизнеса и икономическата ситуация. Изходът - отделни помещения за пушачи и непушачи в заведенията.

Министърът на културата Вежди Рашидов, известен със своите пури, без изненада се оказа един от поддръжниците на идеята.

„Искам да е свободно пушенето, защото свещено право е изборът на живот. Едните имат свещеното право да умират здрави, а други имат правото да умират болни”, заключи Вежди Рашидов.

Той обаче допълни, че ще се съобрази с общото решение.

Въпреки собственото си досие като заклет пушач здравният министър Петър Москов показа принципност и обясни, че не би подкрепил подобни идеи.

„Казвам го с ясното съзнание на злокачествен пушач. Това е част от нашия живот и ще трябва да се съобразяваме, независимо дали ми е приятно”, заяви Петър Москов.

Опитите да се отмени забраната периодично се подновяват. Миналият парламент също мина през гласувания за отмяната на забраната за пушене. Известно е, че разделението пушачи-непушачи в парламента няма политически цветове.