Повдигнато е обвинение за смъртта на детето от Мездра - на бащата на момчето домакин. Обвиняемият е собственик на дома, в който загина 8-годишното момче, предаде Нова телевизия. И баща на приятел на жертвата. Той е задържан още снощи, а днес мярката е увеличена на 72 часа.

Престъплението е квалифицирано по чл. 338 ал 3 от НК т.е. за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на притежавани огнестрелно оръжие и боеприпаси. 

Въпросният член засяга съхраняване на оръжие не по надлежния законов ред, съобщи на брифинг по-рано днес ръководителят на Окръжна прокуратура във Враца Владимир Сираков, цитиран от бТВ.

Обвиняемият е собственик на оръжието, което според водещата версия може да е причинило смъртта на детето. Тя е настъпила от огнестрелна рана - това е показала аутопсията. Става въпрос за законно притежавани ловни пушки и друго оръжие, съобщиха от прокуратурата.

По-късно днес пресцентърът на Апелативната прокуратура в София разпространи следното съобщение:

"Под ръководството на Териториално отделение - Мездра към Районна прокуратура - Враца се води разследване за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси – престъпление по чл. 338, ал. 3 от НК.

Досъдебното производство по случая е било образувано след постъпил сигнал на телефон 112, подаден от Филиала за спешна медицинска помощ в гр. Мездра за смъртта на дете. Пострадалото момче било транпортирано в медицинското заведение от неговия баща.

Веднага са били предприети действия по установяване на факти и обстоятелства за случилото се.

Към настоящия момент е известно, че около 17 ч. на 08.01.2021 г. в къща на ул. „Сливница“ в гр. Мездра влезли двама съученици -  осемгодишните Т.Т. и К.Й. Не след дълго се чул силен гръм. Впоследствие безжизненото тяло на Т.Т. било открито пред дома.

При извършен оглед на имота, обитаван от едното дете, което не е пострадало, са били открити ловни пушки, ловен полуавтомат и ловна нарезна карабина. Оръжията са законно притежавани от бащата на детето и били съхранявани в мазето на къщата. В джоб на яке е била намерена кутия с патрони, калибър 30-06, а на етажерка - ловни патрони.

Към настоящия момент е извършен оглед на местопроизшествието, очакват се резултатите от аутопсията. Продължават разпитите на свидетели. Предстои назначаване на експертизи - съдебномедицинска, балистична, химическа, психолого-психиатрична.

Досъдебното производство е взето на специален надзор в Окръжна прокуратура - Враца и Софийска апелативна прокуратура."

Сигналът е подаден минути след 17 часа вчера на телефон 112.

По данни на полицията, по тялото на детето няма следи от насилие.

Пристигналият на място екип на "Спешна помощ" е констатирал смъртта на момчето, но не е открил следи от насилие и от ухапвания от куче, каквато бе първоначалната информация.

Детето е внук на лидера на партия "Рома" и бивш депутат от БСП Тома Томов.

Родителите, афектирани от случилото се, са се спречкали с дошлите на място медици, но до ескалация на напрежението не се е стигнало.