Поради високия брой на новозаразените с коронавирус Австрия въвежда от полунощ контрол по гранцата с Чехия и Словакия, се казва в съобщение на Министерството на вътрешните работи, цитирано от БТА.

Малките гранични пунктове ще бъдат затворени, стационарни контроли ще заместят патрулиращите в близост до границата мобилни екипи във вътрешността на Австрия.

Всички влизащи в страната ще трябва да спазват задължителната карантина, като е допустимо за някои преминаващи да бъде забранено влизането в Австрия.Изключение правят пътуващите ежедневно, за да отидат на работа в другата държава, и за товарните превози.

Ограничителните мерки се удължават и във въздушния транспорт - ще бъде продължена забраната за кацане на самолети от Великобритяния и Южна Африка, която сега е валидна до 10 януари.

Това съобщи на пресконференция днес министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер, без да уточнява до кога ще бъде продължена забраната. В момента се извършва наблюдение на разпространение на заразата, респективно - на мутациите на вируса, за да бъде преценено дали ще последват забрани за кацане и от други дестинации, уточни Аншобер.