България може да промени към по-добро очаквания критичен доклад на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните си работи. Отпадането на европейския механизъм за наблюдение върху тях, както и влизането на страната ни в Шенгенската зона за пътуване без паспортен контрол също са реални цели в следващите години, ако МВР и правораздаването си върнат доверието на българските граждани и на европейските партньори. Това заяви тази вечер вицепремиерът Меглена Кунева пред български журналисти в Брюксел.

По думите й най-спешно е Висшият съдебен съвет да избере председател на Върховния касационен съд и главен съдебен инспектор, парламентът с широко съгласие да приеме стратегия за съдебна реформа и да започнат да се отчитат резултатите от досегашните стратегии в наблюдаваните от Европа области.

"Това че, толкова години не успяхме да изберем съдебен инспектор, промени ли докладите? Прочетете го, написано е вътре - промени ги. Промени ли оценката това, че не можахме да изберем председател на ВКС, докато минат изборите? Промени я", каза Кунева. "Събития като тефтерчета, невъзможност да се направи избор, променят докладите. Факт.Ние си ги пишем докладите."

Още в началото на мандата на новото правителство Европейската комисия му даде да разбере, че очакваният през януари доклад ще е критичен и че Румъния все повече се откъсва пред България в реформите. Дипломати заговориха за отделяне на двете страни, наблюдението над които започна едновременно с приемането им в ЕС на 1 януари 2007 година. Лошите доклади са аргумент на държавите-членки да отказват да допуснат България и Румъния в Шенген. При положителна оценка за последната обаче, страната ни се оказва в тежест на северната ни съседка.

Главните критики от Брюксел са за липса на резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност и за недовършената съдебна реформа у нас. Към тях сега се прибавят събитията около злополучния опит на предишното правителство да назначи депутата от ДПС Делян Пеевски начело на ДАНС.

Министърът на правосъдието Христо Иванов предлага седемгодишна стратегия за съдебна реформа, но Кунева не смята, че България трябва да чака толкова време за отпадането на евронаблюдението.

"Когато покажем резултати, може много преди това, при достатъчна стабилност и достатъчно политическа воля да се освободим от този механизъм, който тегне над икономиката ни", каза тя. "Ако имаме аргументи, ще успея да убедя нашите партньори, че България е направила достатъчно". 

"Съзнавам, че не е никак леко, съзнавам, че сме дали храна за лоши констатации, съзнавам, че тези констатации се базират на твърди факти", добави тя. "В момента, в който българските граждани кажат, че са доволни от правосъдието и са доволни от сигурността, аз ви гарантиран, че на следващия ден ще направя така, че мониторингът да падне".

Кунева каза, че в полза на реформите ще работи натискът от икономически активните хора. 

"За нас това, че няма сигурност, означава по-малко инвестиции. Аз ви гарантиравм, че ако влезем в Шенген, точно заради това ще има покачване на брутния вътрешен продукт", каза Кунева. "Аз ви гарантирам, че ако механизмът падне, защото ние сме си го заслужили, защото сме го изработили, това ще доведе до повишаване на инвестициите".

"Трябва да започнем да мерим правосъдието, сигурността през икономическия ръст, ако щете и през работните места", добави тя.

Кунева участва в Съвет на министрите по европейските въпроси.