46-годишен мъж от Ловеч е задържаният за 72 часа заради стрелба в новогодишната нощ, при която пострада 42-годишната Теодора Тодорова.

Това съобщи днес окръжният прокурор Валентин Вълков. Мъжът е бил в нетрезво състояние и в стрелбата в кв. "Младост" не е имало умисъл. Той е произвел два изстрела, като единият от куршумите е попаднал в стената на блока, а вторият - в тялото на жената.

До разплитането на случая се стигна, след като във вторник пред блок 327 в квартал "Младост" беше проведен следствен експеримент. Всички, които празнували навън след полунощ на първи януари са били поставени на същите места, за да добият максимална представа разследващите за мястото, от което е произведен изстрелът. Така стигат до 46-годишния мъж, който живее в отсрещен блок. Късно миналата нощ той е задържан.

Пред полицаите е направил пълни самопризнания за стрелбата. Оказва се, че е гърмял с незаконно притежавана въздушна пушка, преправена на малокалибрено оръжие. Според окръжния прокурор на Ловеч 42-годишната жена не е била мишена на стрелеца и в стрелбата няма предварителна умисъл.

Мъжът е задържан с прокурорска мярка за 72 часа, привлечен е като обвиняем, а работните обвинения са две - за причиняване на телесна повреда и хулиганство, извършено с дързост и цинизъм.

Мъжът, който е стрелял от съседен блок, е осъждан за престъпление в сферата на транспорта, но впоследствие е реабилитиран.

Съпругът на пострадалата жена Мирослав Тодоров днес е научил кой е стрелецът.

"Познавам го, тук в магазина сме се срещали. Винаги ме е поздравял, може би не е искал да стреля, обаче, като се напил, или нещо го е подразнило, колона ли, не знам", споделя Мирослав Тодоров пред БНТ.

Още днес от прокуратурата ще внесат в съда искане за постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

"Разследващите там да преценят каква да е присъдата. Не искам да го съдя аз", казва съпругът.

Състоянието на 42-годишната Теодора, която е в плевенска болница, се подобрява и вече няма опасност за живота ѝ.

В ловешкия кв. "Младост" съседите малко след полунощ имат традиция да излизат на паркинга, за да се хванат на хоро. Това е техен обичай от няколко години. В момента, когато се е извило едно от хората, се е чул въпросният изстрел и една от жените на хорото пада на земята. От видеоклип се вижда, че жената е улучена в гърба.

Още в първите дни се появиха версии, че може би извършителят е бил ядосан от силната музика и е целел тонколоните.