Софийска градска прокуратура (СГП) е поискала разкриването на данъчна и осигурителна тайна за председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев, съобщи сайтът на в. "Капитал". Искането на прокуратурата е внесено в началото на май, но производството е секретно, като от Административен съд - София град, заявиха, че не могат да кажат как му е било отговорено.

"Не коментираме нито наличието, нито липсата на разследвания срещу физически лица", заявяват от държавното обвинение на запитването на "Капитал". В същото време присъствал на срещата при главния прокурор за КТБ, която се състоя на 9 септември в Съдебната плата, е заявил, че един от заместниците на главния прокурор е казал пред присъстващите, че около Стоян Мавродиев има две разследвания, пише изданието.

Името на Мавродиев изплува покрай делото за пране на пари срещу осъдения на две инстанции в Италия за наркотрафик Евелин Банев-Брендо, което се води в България. Прокуратурата поиска Мавродиев да бъде разпитан, защото е свързан с две от компаниите, през които са минавали парите от трафика на кокаин.

Миналата година стана ясно, че председателят на КФН дълго време е изпълнявал функциите си, без да има разрешение за достъп до класифицирана информация. Такова му е било издадено в края на 2013 г. Образуването на наказателно производство срещу Мавродиев е основание за отнемане на разрешението му за достъп, пише "Капитал".