Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Чрез въвеждането на гъвкави и адекватни противоепидемични мерки ще могат да се провеждат уважавани от българските граждани обичаи и традиции като предстоящите сурвакарски игри в Перник, които са признати от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство."

Това е бе решено на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов, в което са участвали здравният министър Костадин Ангелов, представители на Националния оперативен щаб (НОЩ) и кметът на Перник Станислав Владимиров, съобщават от Министерския съвет.

Този разговор идва в контекста на скандала с отпазнувания вчера въпреки противоепидемичните мерки Йордановден в Калофер, когато калоферци нахлуха в реката и изтанцуваха т.нар. мъжко хоро.

В началото на съвещанието Борисов отбелязал, че по темата с фестивала "Сурва" е провел разговори с кметовете на Перник, Батановци и Кралев дол.

"Ако се създаде максимално добра организация, с необходимата дистанция и носене на маски, хората могат да извършат обичая в региона", отбелязал той.

Борисов изискал от здравния министър и НОЩ изготвянето на мерки, които да позволят сигурното провеждане не само на сурвакарските игри в Перник, насрочени за средата на месеца, но и на други важни за българите празници.

"Направете добра организация за всички символни празници, които българите уважават. Бъдете гъвкави", изтъкнал той, цитиран от МС.

Станислав Владимиров изразил благодарност за реакцията на правителството и изрично подчертал, че става дума за провеждането на автентичните сурвакарски игри в района, а не за фестивала, който е отменен.

"Вече има начертани стъпки, за да се проведат ритуалите по места без да има смесване на сурвакарски групи от различни населени места, да не се посещават домове и да се съблюдава за спазването на дистанция", посочил Владимиров. 

Ангелов пък посочил, че кметът на Перник и директорът на Регионалната здравна инспекция на областта ще разпишат "изключително адекватни и приложими мерки" към конкретното събитие, които да гарантират сигурността, живота и здравето на българските граждани.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.