Минути след като Конгресът официално призна сенатора на Делауер Джо Байдън за победител на президентските избори през 2020 г., настоящият държавен глава Доналд Тръмп обеща в официално изявление, че ще има мирно предаване на властта.

Въпреки че той се възприема за истинския победител.

"Въпреки че напълно съм несъгласен с резултата от изборите, а и фактите са на моя страна, все пак ще има мирно предаване на властта на 20 януари", заяви републиканецът.

"Винаги съм казвал, че ще продължим борбата ни да направим така, че само легалните гласове да се броят. Въпреки че това символизира края на най-великия първи мандат в президентската история, това е само началото на нашата борба да направим Америка велика отново", добави действащият държавен глава.

Във Вашингтон обаче може и да останат скептични относно клетвата на Тръмп, че няма да се противопоставя повече на Байдън. Особено след като през вчерашния ден подстрекателската реторика на президента предизвика безпрецедентното превземане и опустошаване на сградата на Конгреса от твърди симпатизанти на държавния глава.  

Републиканци и демократи осъдиха действията на привържениците на президента, като някои конгресмени обвиниха персонално Тръмп като подбудител на насилието.

Байдън призова държавния глава да излезе в национален ефир, за да "изпълни клетвата си, да защити Конституцията и да настоява за прекратяване на тази обсада".

Късно в сряад вечерта конгресмените продължиха преброяването на гласовете, което приключи с очакван край - въпреки многкратните забавяни Джо Байдън бе провъзгласен за следващ президент на САЩ, след като си осигури 306 електорални гласа срещу 232 за Тръмп.

Републиканецът така и не е уточнил дали ще присъства на инаугурацията на 20 януари.