Политическо говорене, лъжи и измами.

Така кметът на Калофер Румен Стоянов, който е и председател на Сдружението на кметове на малки населени места, определи говоренето на колегите си, които се оплакаха, че по партийна линия не са били допуснати до среща с президента Румен Радев. Вчера Радев бе в града за среща с "малките кметове" като част от консултациите му, преди да вземе решение на коя дата да насрочи парламентарните избори.

Първи се оплакаха кметът Карлово Емил Кабаиванов (СДС) и на Стамболийски Георги Мараджиев, който е областен координатор на ГЕРБ. После се оплака и кметицата на Крумово Румяна Самоковарева (ГЕРБ), която е член на УС на сдружението. "Нямам идея, аз съм поканен от Румен Стоянов, но участниците в срещата не бяха само от една политическа пария. Не деля кметовете на членове на различни политически партии, в никакъв случай. Не политизирам, не знам, че има други хора желаещи за среща с мен. Ето, кметът Румен Стоянов ме кани, идвам тук", обясни след срещата Радев.

Днес Стоянов (издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП) се възмути пред БНТ:

"Кметът на Карлово два пъти идва и поднася цветя. Колко пъти ме пита по телефона в колко часа ще дойде президентът и откъде ще мине. Това е политическо говорене, лъжи и измами. Поканихме ги да дойдат."

Стоянов и Кабаиванов отдавна враждуват за ремонта на Mемориалния комплекс, посветен на Христо Ботев в Калофер, и Стоянов не пропусна да напомни това. Посочи, че на съвестта на карловския кмет трябва да лежи отлагането на ремонта и неговото оскъпяване.

Ядоса се и на колежката си в ръководството на сдружението Самоковарева.

"Дълбоко съм възмутен - никого по никакъв начин не сме питали кой от коя партия е. Петко Петков (Брацигово) е от ГЕРБ и той беше поканен, но не дойде по здравословни причини", заяви Стоянов.

Иначе представителите на местните власти поставиха пред президента редица въпроси, свързани с организацията на изборния процес в условията на извънредна епидемична обстановка. Според тях идеите за допускане на болни и поставени под карантина граждани да упражняват правото си на глас в секционните избирателни комисии би повлияло негативно на желанието за вот и крие риск от намаляване на избирателната активност. Такава идея бе дискутирана от здравните власти.

Обособяване на времеви диапазон за гласуване на възрастни хора, готовност за бързо отзоваване на медицински специалисти в секционните избирателни комисии при необходимост, както и увеличение на възнагражденията на членовете на мобилните секционни избирателни комисии, които ще бъдат в непрекъснат контакт с поставени под карантина гласоподаватели, също бяха сред направените предложения.

"Дори да имах възможност, не исках да спра хорото"

Румен Стоянов коментира и вчерашното нарушаване на противоепидемичните мерки в Калофер, след като се състоя ритуалът с т.нар. мъжко хоро в ледените води на Тунджа. РЗИ се самосезира и обяви, че ще има наложени глоби.

"От медиите научих, че имам глоба, още не знам какъв е размерът, тъй като не съм подписвал никакви документи", коментира кметът.

И не изрази съжаление за случилото се.

"Искам да благодаря на всички българи, включително и от чужбина, които ми се обаждаха с призив, че искат да съберат средства и да платят глобата. Дори да имах възможност, не исках да спра хорото - казвам го честно, защото аз съм един от участниците. Всичко е под мое ръководство, под мои заповеди, така че нека глобата си е само за мен."